Cu aceste sfaturi ușoare, puteți învăța cum să spălați hainele închise la culoare astfel încât să își păstreze culoarea mai mult timp și să arate mai bine.
Primul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când sortați hainele este să stabiliți dacă o piesă de îmbrăcăminte trebuie spălată acasă sau dusă la curățătorie. Dacă nu știți ce să faceți, citiți eticheta de îngrijire a hainelor. Nu spălați niciodată haine de culoare deschisă cu articole de culoare închisă pentru a preveni transferul de colorant. De asemenea, este important să evitați să combinați țesăturile închise la culoare cu haine sau lenjerii care produc scame. Scamele din aceste țesături vor adera adesea la articolele închise la culoare, ceea ce le face să pară "pufoase" și decolorate.
Folosiți întotdeauna cea mai rece temperatură posibilă a apei atunci când spălați haine închise la culoare. Apa caldă va decolora întotdeaunamai rapid decât apa rece. Asigurați-vă că mașina dvs. de spălat este întotdeauna setată să folosească un ciclu de clătire cu apă rece. Nu este niciodată nevoie să folosiți apă caldă sau fierbinte pentru a clăti hainele.
Dacă nu aveți la îndemână un detergent formulat pentru culori închise, folosiți cât mai puțin detergent obișnuit pentru a vă curăța hainele. Una până la două lingurițe este tot ce aveți nevoie pentru o încărcătură de dimensiuni normale. Cantitățile excesive de detergent pot provoca decolorări și pot lăsa un reziduu în țesături care le face să pară terne.
Folosirea unui detergent lichid în locul unui detergent pudră va împiedica particulele nedizolvate să se agațe de hainele închise la culoare, lăsând finisajul să pară tern. Dacă nu folosiți un dozator automat de detergent pentru mașini de spălat, asigurați-vă că adăugați mai întâi detergentul în tamburul mașinii de spălat. Adăugarea detergentului după ce hainele sunt în mașină poate cauza probleme legate de pete sau reziduuri.
Cu excepția cazului în care hainele închise la culoare sunt foarte murdare, selectați un program de spălare delicat sau permanent pentru culori închise. Aceste programe au timp mai scurt, cu mai puțină agitație, care poate deteriora fibrele și le poate face să se rupă și să aibă un aspect pufos și decolorat. De asemenea, alegeți un program final de centrifugare mai lent pentru a evita ruperea fibrelor. Spălarea manuală este întotdeauna o opțiune bună pentru articolele delicate de culoare închisă.
Pasul unu: Întotdeauna întoarceți pe dos hainele de culoare închisă înainte de a le spăla. Acest lucru va împiedica deteriorarea finisajelor din fibre, care vor arăta vechi și vor atrage scame.
Pasul doi: Asigurați-vă că încărcați corect mașina de spălat și nu supraîncărcați niciodată capacitatea mașinii.
Chiar dacă uscarea rufelor la soare este o metodă de economisire a banilor și este benefică pentru planetă, uscarea hainelor închise la culoare în lumina directă a soarelui le poate decolora. Folosiți un uscător de rufe de interior, plasat departe de lumina directă a soarelui, potrivit thespruce.com