Cum slăbim toamna. Cori Grămescu spune ce trebuie să mâncăm

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă vrei să intri la dietă în această toamnă, trebuie să știi ce alimente să consumi. Iată ce spune nutriționistul Cori Grămescu.

"Toamna ne scade motivația de a avea o alimentație sănătoasă, dar aparent este perioada cea mai bună de a începe să faceți schimbări alimentare pentru că ingredientele în sine sunt mult mai gustoase, comparativ cu luna ianuarie când ingredientele nu mai sunt mâncate cu așa mare drag.  O zi de meniu sănătos ar trebui să arate cam arate așa...

Cea mai mare parte de alimente dintr-o zi ar trebui să fie formată din legume și pentru a ne asigura necesarul de nutrienți și carbohidrați avem nevoie de 700-1000g pe zi din legume variate, excluzând cartoful. Apoi, avem nevoie și de fructe pentru că ne ajută să potolim pofta de dulce, undeva la 200-300g de fructe ne asigură deopotrivă și necesarul de glucide simple și pe de altă parte, să avem un tranzit digestiv bun și suficiente vitamine.

"Trebuie să fim foarte atenți cu aportul de proteine"

Mai ales în perioadele de slăbire trebuie să fim foarte atenți cu aportul de proteine pentru a acoperi măcar acel minim necesar proteic de 0,8 g de proteină per kg corp, iar în slăbire putem să urcăm până la 1,2 g de proteină per kg corp, ceea ce înseamnă că am avea nevoie de 200-350g de pește, carne sau lactate mai dense, precum brânza telemea. Tot în categoria proteinelor intră și produsele pentru micul dejun: iaurtul, brânza proaspătă de vaci, ouăle și proteinele vegetale (humus sau pate de linte). Apoi, avem nevoie de o cantitate mică de glucide simple, deși cantitatea variază, pentru majoritatea oamenilor este suficient dacă se consumă o cantitate mică de orez, paste, pâine cu maia sau 100-150g de cartof. Eu le recomand clientelor să aibă între 50-70g de cereale integrale în meniul zilnic ca să nu resimtă senzația de foame agresivă.

Din această schemă nu trebuie să lipsească nici grăsimile sănătoase, de preferat consumate în stare naturală, cele mai bune surse sunt semințele și nuci romanești care sunt bogate în minerale și grăsimi sănătoase și, spre deosebire de variantele populare, precum caju sau migdale, sunt neprocesate termic. De asemenea, și avocado este o variantă accesibilă în perioada aceasta și peștele oceanic sau peștele de apă sărată de captură pentru că este o sursă bună de Omega 3", a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Sfaturi pentru cei care vor să slăbească

"De multe ori ne împotmolim încercând să găsim planul perfect: cea mai rapidă dietă, cel mai bun program de antrenament, soluția ideală pentru rezolvarea tuturor problemelor noastre, iar preocuparea pentru găsirea celei mai bune strategii nu ne ajută să acționăm. Este perfect normal să ne facem un plan pentru a realiza ceea ce ne-am propus și este o bază de plecare bună, însă acțiunea este cea care ne aduce rezultate. Dar cât durează să deprinzi un obicei? Obiceiurile se formează prin repetiție, astfel cu cât dedici mai mult timp dansului, de exemplu, vei deprinde mișcări noi care trec de la imposibil de efectuat la lejeritate și, prin pași mici, îți dezvolți capacitatea de a deveni bun în ceea ce faci.Timpul nu are așa mare importanță în formarea obiceiurilor, ci contează mai mult repetiția și frecvența cu care practici acțiunile necesare progresului.

Citește și: Chestionarul care-ţi spune dacă e nevoie să faci un test Covid-19

Mergi la sală o dată, apoi crești treptat numărul de antrenamente la sală, apoi minutele de mișcare în aer liber, adaugi treptat mai multe fructe și legume în alimentația ta și când tragi linie vei observa că pui bazele unui stil de viață sănătos în mod natural. Prin acțiuni ușoare, care nu pun presiune asupra noastre, reușim să schimbăm comportamentele nocive în comportamente sănătoase care devin rutină prin repetiție. Și dacă aveți dubii că puteți reuși să vă atingeți obiectivele, amintiți-vă că este important să vă bucurați și de proces în sine. Nimic nu iese din prima și fără să faci zilnic câțiva pași în direcția respectivă", a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel