Cum te influenţează muzica preferată

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Muzica este remediul pentru durerea fizică/Foto: Freepik
Muzica este remediul pentru durerea fizică/Foto: Freepik

Cu toții am experimentat momentele în care ascultăm aceeași melodie în mod repetat, ajungem să o învățăm pe de rost și poate chiar să o împărtășim cu prietenii noștri. Dar de ce facem acest lucru și de ce avem tendința să ascultăm în mod repetat anumite cântece? Oamenii de știință cred că au descoperit răspunsul.

Într-un studiu recent publicat în revista "Psihologia Muzicii", cercetătorii de la Universitatea din Michigan au intervievat 204 bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, adunând informații despre piesele pe care le ascultă cel mai des și cât de frecvent le ascultă. Rezultatele au arătat că 86% dintre participanți ascultă melodiile lor preferate cel puțin o dată pe săptămână, iar aproape jumătate dintre aceștia le ascultă în fiecare zi.

Apoi, cercetătorii i-au chestionat pe participanți cu privire la experiența lor de ascultare, explorând profunzimea conexiunii lor cu melodiile, amintirile stârnite de anumite aspecte ale cântecelor, cât de bine și ușor le-au rămas versurile în memorie și modul în care le-au făcut să se simtă. Aceste sentimente au fost clasificate în categorii precum "fericit", "calm" și "amar".

Pentru melodiile care induc o stare de fericire, s-a constatat că oamenii au revenit la ele în mod repetat din cauza ritmului rapid și a sunetului lor.

În ceea ce privește melodiile cu tonalități "amare", care induc o ușoară tristețe și reflectare, dar nu depresie, principalul lor impact asupra participanților a fost probabil crearea de conexiuni profunde. De asemenea, s-a constatat că aceste melodii au fost asociate cu o capacitate crescută de a crea un "model mental", măsurat prin gradul în care participanții au afirmat că pot reda melodia în mintea lor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel