Cum trebuie să fie pâinea de calitate. Bilic: Singurul adaos care este permis

Ema Apsotu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Bruno Thethe)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Bruno Thethe)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum ar trebui să fie o pâine de calitate. 

"La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice. O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală.

O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe. Agentul de creștere este maiaua, iar etichetarea pentru o maia lichidă activă trebuie să fie formată din 3 cuvinte: făină, apă, cultură starter.

"O pâine bună are gust ușor acid"

Atenție, există și pâine “preparată” cu maia. În acest caz, agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă. Timpul de dospire este de 48-72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică care ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină (substanțe care blochează absorția de minerale din cereale).

O pâine bună are gust ușor acid, un miez aerat și o consistență elastică. O pâine cu etichetă curată este mai hrănitoare, mai ușor de digerat și are un indice glicemic mai mic. Și chiar dacă prețul este mai mare, merită, e o investiție în sănătatea voastră!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Cinci mituri despre pâine, demontate de Mihaela Bilic: Copiii trebuie să mănânce pâine albă, nu pâine integrală

"Pâinea conține gluten care este dăunător sănătății. ADEVĂRAT și FALS

Glutenul este principala proteină din pâine. Iar proteinele nu pot fi decât sănătoase. În unele țări sărace, unde nu există carne, pește și ouă din belșug, proteinele din cereale sunt singura soluție împotriva malnutriției. Glutenul este ingredientul care permite fabricarea pâinii, la contactul cu apa el devine elastic și aluatul poate fi frământat. 

În ce condiții glutenul devine un dușman pentru sănătate? La persoanele care suferă de boala celiacă, care nu au capacitatea de a digera gluten. În cazul lor, trebuie să se evite cerealele toată viața. Există și o intolerantă la gluten care se manifestă prin balonare și inflamație intestinală. În acest caz este vorba de un dezechilibru temporar, o sensibilitate trecătoare. 

Proteinele din cereale se digeră incomplet și mai greu decât proteinele de origine animală. Pentru ca pâinea să fie ușor de digerat, este esențial să fie respectați timpii de dospit, bacteriile din drojdie și maia realizează o predigestie a glutenului. 

Pâinea nu are valoare nutrițională. FALS

Deși au apărut abia acum 10000 de ani în alimentația umană, cerealele reprezintă principala sursă de hrană la nivel mondial. Fără grâu, porumb și orez populația globului nu ar putea supraviețui. Chiar și religia recunoaște, putem trăi doar cu apă și pâine. 

Pâinea este atât de importantă pentru echilibrul alimentar, încât e considerată un aliment de bază. Ce nutrienți găsim în pâine? În primul rând carbohidrați cu absorbție lentă. Pâinea conține 50% amidon, este principala sursă de glucoză pentru organism, carburantul esențial cu care funcționează orice celulă vie. In pâine avem și proteine de origine vegetală în proporție de 10-15%, glutenul fiind majoritar. Pâinea nu are grăsimi, însă conține vitamine din grupul B și minerale (fier calciu magneziu). Dacă pâinea este integrală, este și sursă de fibre (2-6%)." Citește mai departe>>

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel