Dame Maggie Smith, profesoara McGonagall din Harry Potter, a decedat la vârsta de 89 de ani

Autorul articolului: Tudor Polojan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Dame Maggie Smith, una dintre cele mai respectate și iubite figuri din lumea cinematografiei și a teatrului, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani. Renumită pentru rolurile sale emblematice din seria Harry Potter, unde a interpretat-o pe profesoara Minerva McGonagall, și din serialul Downton Abbey, Smith a lăsat în urma sa o moștenire artistică de neprețuit.

Vestea decesului a fost confirmată printr-un comunicat al familiei sale. "Cu profundă tristețe anunțăm decesul mamei noastre, Dame Maggie Smith. A plecat dintre noi în liniște, înconjurată de familie și prieteni apropiați", au declarat fiii săi, actorii Toby Stephens și Chris Larkin.

Cariera lui Maggie Smith a strălucit timp de peste șase decenii, câștigând de două ori prestigiosul premiu Oscar. Prima dată a fost recompensată pentru interpretarea remarcabilă din The Prime of Miss Jean Brodie (1969), iar al doilea Oscar l-a obținut pentru California Suite (1978). De asemenea, a primit numeroase alte distincții, inclusiv opt premii BAFTA, și a fost nominalizată la Oscar de încă patru ori.

O carieră impresionantă pe scenă și ecran

Născută Margaret Natalie Smith în Essex, în 1934, Maggie a demonstrat încă din tinerețe o înclinație naturală către actorie. Și-a început cariera pe scena teatrului și a câștigat recunoașterea internațională datorită talentului său impresionant. A debutat în cinematografie în 1956, iar succesul a venit rapid, colaborând cu mari regizori și actori ai timpului.

Unul dintre cele mai marcante roluri din cariera sa a fost cel din Othello (1965), alături de Laurence Olivier, pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar. Cu toate acestea, Smith a impresionat atât în drame, cât și în comedii, datorită versatilității și profunzimii interpretărilor sale.

În filmele The Prime of Miss Jean Brodie și California Suite, actrița a demonstrat o capacitate extraordinară de a explora laturi complexe ale personajelor sale, atrăgând recunoaștere globală. Alte producții notabile din cariera sa includ A Room with a View (1985), Tea with Mussolini (1999) și Gosford Park (2001).

Roluri memorabile în Harry Potter și Downton Abbey

În ultimii ani, Maggie Smith a devenit o figură și mai îndrăgită datorită rolului profesoarei Minerva McGonagall din seria de filme Harry Potter. Interpretarea ei fermecătoare a transformat-o într-un personaj iconic pentru fanii din întreaga lume. De asemenea, între 2010 și 2015, actrița a captivat publicul prin rolul Contesei Violet Crawley în serialul Downton Abbey, pentru care a primit multiple aprecieri și premii.

Dame Maggie Smith a fost un pilon al industriei de divertisment, lăsând o amprentă profundă asupra cinematografiei și teatrului britanic și mondial. Deși a plecat dintre noi, moștenirea sa artistică va dăinui prin rolurile sale impresionante și prin contribuția sa inegalabilă la cultura cinematografică globală.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel