Daniel David, despre șansele României de a deveni educată: Oamenii nu mai caută adevărul la universități, ci pe rețelele de socializare

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Profesorul universitar dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost invitat la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar, unde a vorbit despre șansele României de a deveni Educată.

Ca să avem o România Educată este nevoie ca legile educației care se dezbat acum să fie legi bune. Ce înseamnă bune? Dacă suntem în spațiul Uniunii Europene, să fie congruente cu acest spațiu. Vă dau un exemplu. Mă uit la cearta care există acum pe tema «Cum să faci accesul la liceu.» Unii spun să se ia doar evaluarea națională, alții spun să avem și examene date de către liceu. Și astfel ne certăm. De ce nu vine nimeni să spună că suntem în spațiul vestic, cum se face această trecere din clasa a VIII-a, în clasa a IX-a?, a spus Daniel David.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a oferit o direcție pentru ca România să devină educată:

Să luam modelele care există și să discutăm care din modele se potrivesc la noi. Acum, la noi, parcă este o luptă între două tabere, fiecare are argumente și contraargumente. Nu știu cine va reuși să se impună. Toți au în spate bune intenții, le pasă cum vor ajunge copiii, să nu fie diferențe între copiii care au bani și cei care nu au. Motivația este bună, dar trebuia venit și spus: «Sunt trei modele de trecere, de la clasa a VIII-a, la liceu, în clasa a IX-a, hai să le discutăm pe cele trei. Și din cele trei să alegem unul și să îl adaptăm.»

Nu s-a făcut acest lucru. Nu trăim într-o bulă, ci într-o zonă a Uniunii Europene. Copiii mei trebuie să fie integrați foarte bine în această zonă. Dacă tot ne construim mecanisme și instituții pentru bula noastră, nu o să fim bine integrați în spațiul vestic. Nu vom putea folosi forța pe care România o are, ca populație și teritoriu. Potențialul intelectual e bun, instituțiile nu ne ajută”, a atras atenția Daniel David, la podcastul Fain&Simplu a lui Mihai Morar.

Întrebat ce intenționează să facă în Universitatea Babeș-Bolyai, rectorul UBB a răspuns: Încerc să fac ceea ce spun și aici (n.r. podcast). Și în zona universităților lucrurile sunt complicate. UBB e o instituție mare, cea mai mare universitate a țării. O comunitate de 55.000 de oameni. Într-o astfel de comunitate, inevitabil, sunt și lucruri bune, dar sunt și probleme. Ceea ce încerc să fac este să încerc să implementez această teorie, să ne uităm ce nu merge bine și să corectăm după setul internațional de măsuri. Lumea merge într-o logică post-adevăr, puternică. Instituțiile principale, care sunt în vizor și sunt criticate mereu sunt tocmai cele care se ocupă de adevăr, adică școlile, universitățile și academiile. Trebuie să ne redefinim funcția. Trebuie ca și universitatea să își asume că trebuie să ducă situații problematice. Universitățile au fost construite de societate pentru a se proteja de abordări pseudoștiințifice. Când sunt mize mari, avem niște instituții care se ocupă de adevăr. Mai pot greși, dar acolo sunt experții. Însă toată lumea, acum, nu mai caută adevărul la universități, ci pe rețelele de socializare. Oamenii confundă opiniile cu cunoașterea. Fiecare se pricepe la orice., a mai spus Daniel David.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel