Tu știi ce beneficii extraordinare are varza murată pentru sănătate? Iată cât de mult te ajută...
Legumele fermentate au fost consumate de secole, motiv pentru care oamenii le-au observat de mult proprietăţile benefice. Ca aliment care a fost preparat de diferite culturi din întreaga lume, de secole, varza murată are numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii, scrie Rador, citând Zdrave.
Medicii şi nutriţioniştii descoperă constant noi şi noi beneficii ale verzei murate, inclusiv pentru slăbit, acest produs aflându-se în fruntea listei alimentelor de iarnă. Varza murată îmbunătăţeşte activitatea tractului gastrointestinal, normalizează digestia. Vitamina B6 contribuie în mod excelent la descompunerea proteinelor, motiv pentru care varza murată este extrem de potrivită pentru preparatele din carne. Scade nivelul de colesterol din organism şi îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardiovascular. Conţine vitamina U, care ajută la combaterea depresiei de iarnă, reface sistemul nervos şi creşte rezistenţa la stres.
Fiind bogată în vitaminele A, B, C, K, U, precum şi în potasiu, zinc, fier şi o serie de alte macro şi microelemente, varza murată este un excelent profilactic împotriva multor răceli. 100 de grame din acest produs conţin doar 19 calorii. De aceea, toţi cei care doresc să piardă în greutate o pot include în siguranţă în dieta lor.
Acidul tartric pe care îl conţine combate formarea ulterioară a depozitelor de grăsime. Varza murată are o cantitate mare de celuloză şi foarte puţini carbohidraţi precum fructoza şi zaharoza, putând fi consumată de diabetici. Varza murată are proprietăţi de detoxifiere, îmbogăţeşte celulele cu nutrienţi şi le regenerează, favorizând întinerirea organismului.
Citește și:
Beneficiile ciocolatei pentru sănătate. Rezultate impresionante pentru cei care o consumă timp de două săptămâni
Oamenii de ştiinţă al căror studiu a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition pot garanta beneficiile ciocolatei. Experţii au efectuat un sondaj la care au participat peste 20 de mii de englezi.
În cursul cercetării, experţii au descoperit că subiecţii care consumau două batoane de ciocolată pe zi aveau cu 11% mai puţine şanse de a suferi de un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care nu mâncau deloc ciocolată. În plus, iubitorii de ciocolată au un risc cu 25% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, scrie Rador, citând Zdrave.
Studiul devine şi mai interesant dacă luăm în considerare faptul că majoritatea participanţilor au consumat ciocolată cu lapte, nu neagră. Ciocolata neagră este considerată mai sănătoasă datorită conţinutului scăzut de zahăr.
La Institutul din Copenhaga, cercetătorii au ajuns la concluzia că o bucată mică de ciocolată neagră poate atenua senzaţia de foame, iar experţii de la Universitatea din L'Aquila, Italia, au descoperit că persoanele care au mâncat o bucată de ciocolată neagră timp de două săptămâni şi-au redus aportul de zahăr cu 50%.
Cu toate acestea, este important să ne amintim că ciocolata poate avea în continuare un impact negativ asupra sănătăţii. Laptele şi ciocolata albă au în principal această proprietate. Abuzul duce la obezitate, distrugerea smalţului dinţilor, probleme cu tractul gastro-intestinal, diabet, alergii şi probleme de piele.