Oamenii anxioși tind să aibă ticuri ciudate, cum ar fi să-și roadă unghiile, să se bâlbâie și să se agite. Dar există și o parte bună a lucrurilor: Se pare că sunt mai deștepți decât toți ceilalți. Ce este anxietatea și cum se poate explica cum se simte? Cercetătorii au decis să facă lumină în acest caz.
În 2015, Universitatea din Ontario, Canada, a realizat un studiu prin care a chestionat 100 de studenți pentru a vedea cât de mult își fac griji. Aceștia au fost întrebați în ce măsură erau de acord cu afirmații de genul: "Întotdeauna îmi fac griji pentru ceva". Ei au descoperit că studenții care au mai multă anxietate au avut tendința de a obține și un scor mai mare la testul de inteligență verbală. Ca să nu mai spunem că acesta nu este primul studiu pe această temă.
În 2012, psihologii de la Centrul Interdisciplinar Herzliya au rugat 80 de studenți să evalueze operele de artă prezentate de un program software care a fost configurat de cercetători pentru a activa un virus de calculator aparent din greșeală. O actriță încerca apoi să obțină asistență tehnică. Studenților li s-a spus să obțină asistență tehnică și, prin intermediul a încă patru provocări menite să le distragă atenția și să le provoace anxietate, studenții care au fost mai anxioși s-au dovedit a fi cei care s-au concentrat pe repararea virusului.
Atunci când cineva este prea stimulat și atât de neliniștit în legătură cu totul, îi este mai ușor să blocheze ceea ce se întâmplă în jurul său și să se concentreze asupra unei sarcini la un moment dat. Prin urmare, ei au fost capabili să combată eficient virusul informatic. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că persoanele îngrijorate simt amenințările mult mai repede decât cele care nu au anxietate.
Chiar și Jeremy Coplan, un psihiatru de la SUNY Downstate Medical Center din New York, a descoperit că cei care au o formă mai severă de tulburare de anxietate generalizată au un IQ mai mare decât cei care au forme mai ușoare de anxietate.
Cercetătorii sunt de părere că: "O minte îngrijorată este o minte care caută, iar oamenii mai inteligenți pot avea agilitatea cognitivă de a examina mai multe unghiuri ale oricărei situații, în bine sau în rău.
Acest lucru are sens deoarece, potrivit acestora, "Copiii care sunt predispuși să fie anxioși pot fi mai atenți sau mai sârguincioși la școală, de exemplu, și, prin urmare, își pot îmbunătăți inteligența. Iar oamenii inteligenți pot găsi mai multe lucruri pentru care să se îngrijoreze". Desigur, există excepții pentru orice. A existat și un studiu realizat în 2012 care a arătat cum anxietatea are un impact negativ asupra IQ-ului. Grupul de control a avut un IQ mai mare pentru că aveau mai puține motive de îngrijorare și mai puțină anxietate care îi făcea să se simtă inconfortabil.
Robert Epstein, psiholog la Institutul American pentru Cercetare Comportamentală și Tehnologie, a declarat: "Există excepții, evident, dar concluzia de bază este solidă. O explicație pentru corelația negativă este destul de simplă: Când oamenii sunt anxioși nu gândesc foarte clar".
Cu toate acestea, există încă o convingere mai mare că anxietatea indică abilitățile mentale mari ale unei persoane. Chiar și cei mai buni gânditori din istorie, precum Charles Darwin, Abraham Lincoln și Nikola Tesla, au avut tulburări de anxietate.
Așa că da, s-ar putea să fii o persoană îngrijorată, dar se pare că anxietatea ta este un semn al unor lucruri mărețe care vor urma, potrivit yourtango.com