Stop cardiac în timpul lunilor de iarnă. De ce afectează mai multe persoane. STUDIU

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor Giulia Bertelli
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor Giulia Bertelli

Mulți oameni confundă termenii de stop cardiac subit și atac de cord și îi folosesc în mod interschimbabil. Deși aceste complicații medicale sunt de fapt la fel de distincte pe cât par, este foarte esențial ca toată lumea să știe ce înseamnă în mod specific acestea.

"Stopurile cardiace bruște pot fi prima prezentare a atacului de cord în comunitate și majoritatea pacienților care mor din cauza unui atac de cord, mor în urma unui eveniment de stop cardiac brusc", spune Dr. Nagarajan.

Ce este stop cardiac subit?

Termenul de stop cardiac brusc (SCA) se referă la o afecțiune în care există o încetare bruscă a funcționării cardiace, adică inima încetează să mai bată. Acest lucru are ca rezultat reducerea sau absența totală a fluxului sanguin către creier, ceea ce determină pierderea cunoștinței și oprirea procesului de respirație.
Acest lucru se întâmplă din cauza instabilității electrice bruște în camerele inferioare ale inimii numite ventricule, deoarece începe să bată rapid și într-un mod haotic, ceea ce se numește fibrilație ventriculară. Ritmul cardiac în acest moment este mai mare de 300 de bătăi pe minut. Acest lucru durează o perioadă scurtă de timp și, dacă nu se iau măsuri, inima încetează să mai bată complet.

Care sunt cauzele care stau la baza stopului cardiac subit?

Diferite boli pot declanșa un stop cardiac subit. Bolile legate de funcția mușchiului cardiac, cum ar fi problemele respiratorii acute care provoacă o scădere a nivelului de oxigen din sânge, pot declanșa, de asemenea, un stop cardiac. Alte afecțiuni precum accidentele vasculare, perturbarea conținutului de electroliți din sânge, cum ar fi un nivel scăzut de potasiu sau de magneziu, declanșează, de asemenea, această afecțiune. Dacă nu este recunoscut și tratat, stopul cardiac subit poate duce rapid la decesul pacientului.

Care sunt șansele de revenire?

Din fericire, există o scurtă perioadă de timp în care inima poate fi repornită printr-un șoc, adesea numit defibrilare. Alimentarea cu sânge a organelor vitale, inclusiv a creierului, poate fi menținută printr-o bună resuscitare cardio-pulmonară, care presupune compresii toracice de 100-120 de ori pe minut și respirații de salvare la fiecare 30 de compresii toracice.
Dacă se administrează șocul în primul minut, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 90%, iar acestea se reduc la 10% dacă șocul este administrat după zece minute.

Riscul unui eveniment de stop cardiac subit este cel mai mare în primele douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore de la un atac de cord.

Vremea rece și stop cardiac brusc - cum sunt asociate?

Expunerea la frig provoacă modificări biologice care pot duce la stop cardiac brusc.
Un studiu american a constatat că numărul de stopuri cardiace subite a fost cel mai mare în lunile decembrie și ianuarie, cu 167 și 175 de persoane la 100.000 de locuitori, iar cel mai mic în luna iunie, cu 131 de persoane. Studiile efectuate în Germania, Coreea, China, Finlanda și Marea Britanie au arătat rezultate similare.

Expunerea la vremea rece poate crește formarea de cheaguri în organism. În primul rând, există o creștere a numărului de celule roșii, creșterea colesterolului din plasmă, creșterea unei glicoproteine numite fibrinogen care favorizează formarea cheagurilor. Expunerea la frig inhibă creșterea proteinei C, care are un efect protector împotriva formării cheagurilor, potrivit timesofindia.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel