De ce sunt din ce în ce mai mulți țânțari în orașe. Ce s-a descoperit

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mai mulți cercetători au aflat de ce avem din ce în ce mai mulți țânțari în zonele urbane.

Un grup de cercetători de la Stația Biologică Doñana (EBD-CSIC), împreună cu Universitatea din Granada (UGR), Centrul de Cercetare Biomedicală în Rețeaua de Epidemiologie și Sănătate Publică și Agenția de Sănătate Publică din Barcelona (ASPB), a dezvăluit concluziile unui studiu despre influența caracteristicilor de mediu și a structurii sistemelor de canalizare și fântâni asupra prezenței țânțarilor în mediile urbane.

Cercetarea, care a avut loc între 2015 și 2019 în orașul Barcelona, a relevat că lipsa unui sistem de recirculare a apei în sursele de apă, temperaturile ridicate și acumularea de apă în sistemul de canalizare "sunt asociate cu creșterea populațiilor de țânțari în zonele urbane", scrie Rador, citând 20minuto.es.

Echipa a analizat trei specii de țânțari: țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus), țânțarul comun (Culex pipiens) și specia Culiseta longiareolata. Studiul a implicat peste 230.000 de vizite la 31.000 de dozoane (elemente de salubrizare care transferă apa de scurgere în sistemul de canalizare) și peste 1.800 de inspecții la 152 de fântâni ornamentale din Barcelona.

Rezultatele studiului

Martina Ferraguti, autorul principal al studiului și cercetător la EBD-CSIC, a explicat că "aceste rezultate oferă informaţii valoroase pentru a înţelege modul în care structura oraşelor noastre influenţează prezenţa ţânţarilor şi cum, prin acţiuni mici, le putem reduce populaţiile. Prin înţelegerea mai bună a factorilor şi proceselor care afectează populaţiile în oraşe, putem lucra în dezvoltarea unor strategii eficiente pentru a le controla şi a reduce riscul pentru sănătatea publică."

Conform rezultatelor, "ţânţarii au folosit mai frecvent scupi de nisip (cei care acumulează mai multă apă)". De asemenea, creșterea temperaturilor minime și a precipitațiilor este asociată cu prezența țânțarilor în orașe, "în timp ce atât temperaturile foarte ridicate, cât şi ploile foarte abundente contribuie la reducerea proliferării acestora".

În ceea ce privește sursele de apă, experții au observat că țânțarii "au colonizat mai ales oraşele care nu au sisteme de recirculare şi care au vegetaţie în jurul lor".

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel