Decizie strategică: Dormitul separat pentru un somn mai bun

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Sforăitul, variațiile de temperatură, furtul de pături și foitul în timpul somnului determină adesea partenerii să doarmă separat. Dar aceasta nu este neapărat o veste proastă.

Vom numi protagonista noastră Susan. Ea are o relație cu prietenul ei francez de opt ani și locuiesc împreună în Elveția. Amândoi sunt în jurul vârstei de 40 de ani, iar cu un an în urmă, au decis să doarmă în camere separate din cauza sforăitului și problemelor respiratorii ale acestuia, scrie euronews.com.

„Aveam deja probleme cu adormitul, dar acestea nu erau legate de partenerul meu. De fapt, de când l-am întâlnit, lucrurile s-au îmbunătățit mult”, spune Susan.

Totuși, el a început să sforăie mai des în 2022. „Mă trezeam de aproximativ 4 ori pe noapte din cauza sforăitului lui. Era deranjant și pentru el, deoarece încercam să-l mișc pentru a-l calma”, povestește ea.

La începutul lui 2023, cuplul a decis să înceapă să doarmă separat.

„A fost o ușurare să pot dormi toată noaptea”, își amintește Susan. Prietenul ei a fost apoi diagnosticat cu apnee în somn și a început să folosească un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure).

Au încercat din nou să doarmă împreună cu aparatul pornit, dar zgomotul era chiar mai deranjant decât sforăitul.

După un an, deși starea lui s-a îmbunătățit, au aflat de la o aplicație că el încă sforăie, iar Susan a dezvoltat o „paranoia legată de un somn prost”.

La început, ea se muta pe canapea în timpul nopții, ceea ce a devenit un „obicei de supraviețuire”. În cele din urmă, au convenit să facă cu rândul între pat și canapea. Cu toate acestea, schimbarea săptămânală între cele două locuri a devenit „destul de obositoare”, mai ales având în vedere costul ridicat al închirierii unui apartament cu două camere în oraș.

Susan nu este singura în această situație. Sforăitul, variațiile de temperatură, furtul de pături și foitul în timpul somnului determină adesea partenerii să doarmă separat. Alte probleme includ boala, schimburi diferite de muncă și partenerii care se culcă și se trezesc la ore diferite.

În Franța, există o tendință și chiar o pasiune pentru conceptul de „divorț de somn” pentru a îmbunătăți calitatea somnului și fericirea personală.

Conform Presse Agence, aceasta reflectă o schimbare societală în care sănătatea și confortul individual sunt prioritizate fără a sacrifica relația.

Țările scandinave sunt cunoscute pentru prioritizarea bunăstării și au o abordare unică în ceea ce privește somnul în relații.

Fundația Somnului descrie „Metoda Somnului Scandinav”, în care cuplurile folosesc pilote separate și uneori paturi separate pentru ca fiecare persoană să obțină cel mai bun somn.

Aceasta reflectă o cultură mai largă de concentrare pe auto-îngrijire și sănătatea mintală, somnul fiind o parte mare a bunăstării generale.

În Marea Britanie, opiniile sunt împărțite cu privire la aranjamentele de somn separate.

Multe cupluri britanice dorm în paturi separate din cauza diferitelor tipare de somn, sforăit sau probleme de confort personal, dar încă există un stigmat atașat acestui lucru.

Susan explică că prietenii ei sunt în general înțelegători cu privire la aranjamentele lor de somn, dar părinții ei au dificultăți în a accepta conceptul, crezând că a dormi împreună este mai important decât a dormi efectiv.

Multe celebrități au optat pentru „divorț de somn”, inclusiv starul hollywoodian Cameron Diaz, căsătorită cu rockstar-ul Benji Madden. Familia regală britanică are o lungă istorie de a merge în dormitoare separate noaptea, iar Kourtney Kardashian a dus acest lucru la extrem cu o casă separată de soțul ei, Travis Barker.

Pe de altă parte, există cercetări care arată că există beneficii ale dormitului împreună.

Un studiu din 2022 a constatat că cuplurile care împărtășesc un pat obțin mai multe beneficii fizice și mentale decât cei care dorm singuri.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, conduși de Dr. Michael Grandner, au descoperit că dormitul împreună reduce riscul de depresie, anxietate, stres și oboseală și că oamenii sunt mai siguri în relația lor și mai fericiți în general.

Concluzia cercetătorilor a fost că dormitul cu un partener este asociat cu un somn și o sănătate mentală mai bune.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel