Statele occidentale consideră că petrolul și gazele ar trebui să fie principalele mijloace de presiune asupra Rusiei, scrie portalul Euractiv, care citează înalți oficiali europeni.
Un diplomat european a declarat, sub condiția anonimatului, că opoziția Germaniei în cadrul discuțiilor care priveau sancțiunile, a dus la abandonarea variantei de a deconecta Rusia de la sistemul de plăți SWIFT. Nu se precizează ce țări au susținut poziția Germaniei.
Potrivit The Telegraph , Marea Britanie a susținut ideea deconectării Rusiei de la SWIFT, însă doar ca ”măsură extremă”.
Euractiv mai notează că, dacă este necesar, noi sancțiuni anti-ruse, ”ar putea fi impuse în câteva zile”, obiectul măsurilor fiind, în principal, petrolul și gazul Moscovei.
Totuși, nici aici nu există o unitate deplină la nivelul UE, Austria fiind de părere că oprirea fluxului de gaze ar afecta grav situația cetățenilor europeni, notează DPA. ”Suntem într-o anumită măsură dependenți de energia din Rusia. Nu vom putea schimba asta peste noapte”, a subliniat ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg.
Ziarul german Handelsblatt a relatat săptămâna trecută că Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să ia în considerare deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.
Citește și: Putin poate respira ușurat. Occidentalilor le este frică de un cutremur
Ger de crapă pietrele în următoarele zile. Cum va fi vremea în februarie
Discuțiile privind noile sancțiuni s-au derulat pe fondul temerilor privind un atac rusesc asupra Ucrainei.
Pe 12 ianuarie, un grup de senatori americani a inițiat un proiect de lege privind sancțiunile anti-ruse care ar impune restricții lui Putin personal și „marilor” oameni de afaceri apropiați lui.
SWIFT este un sistem global de schimb de plăți interbancare care are sediul central în Belgia.