Deprecierea cryptomonedelor nu este o simplă iarnă economică. Care ar putea fi urmările

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Deprecierea domeniului cryptomonedelor nu pare să fie doar o pasă trecătoare. 

Cele două cuvinte de pe buzele fiecărui investitor cripto în acest moment sunt, fără îndoială ”iarna crypto”.Criptomonedele au suferit o scădere brutală în acest an, pierzând 2 trilioane de dolari din valoarea de la apogeul unui raliu masiv din 2021. Bitcoin, cea mai mare monedă digitală din lume, are o reducere de 70% față de cel mai mare nivel din noiembrie de aproape 69.000 de dolari.

Acest lucru a dus la multiple avertismente venite din partea multor experți cu privire la o piață instabilă prelungită cunoscută sub numele de ”iarnă cripto”. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc între 2017 și 2018.

Dar există ceva despre cel mai recent incident care îl face diferit de recesiunile anterioare din crypto: ultimul ciclu a fost marcat de o serie de evenimente care au provocat contagiune în industrie datorită naturii lor interconectate și strategiilor de afaceri.

2018-2022, o perioadă de creștere


În 2018, bitcoin și alte monede au scăzut brusc după o ascensiune abruptă în 2017. Piața a fost atunci plină de așa-numitele oferte inițiale de monede, în care oamenii au turnat bani și au scos bani, dar marea majoritate a acestor proiecte au eșuat.

”Prăbușirea din 2017 s-a datorat în mare parte exploziei unei bule de hype”, a declarat pentru CNBC Clara Medalie, director de cercetare la firma de date crypto Kaiko.

Dar prăbușirea actuală a început în ianuarie, ca urmare a factorilor macroeconomici, inclusiv a inflației rampante, care a determinat Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale să majoreze ratele dobânzilor. Acești factori nu au fost prezenți în ultimul ciclu. Bitcoin și piața criptomonedelor, în general, au fost tranzacționate într-un mod strâns corelat cu alte active de risc, în special cu acțiuni. Bitcoin a înregistrat cel mai rău trimestru din mai bine de un deceniu în al doilea trimestru al anului. În aceeași perioadă, Nasdaq-ul puternic tehnologic a scăzut cu peste 22%.

Utilizatorii începători au avut cel mai mult de suferit

Acea inversare bruscă a pieței i-a afectat pe mulți din industrie, de la fonduri speculative până la creditori.

O altă diferență este că în 2017 și 2018 nu existau jucători mari de pe Wall Street care să folosească ”poziții cu efect de levier ridicat”, potrivit lui Carol Alexander, profesor de finanțe la Universitatea Sussex.

Cu siguranță, există paralele între colapsul de astăzi și prăbușirile trecute, cele mai semnificative fiind pierderile seismice suferite de utilizatorii începători care au fost ademeniți în cripto de promisiuni de profituri mari.

Dar s-au schimbat multe de la ultima recesiune crypto. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel