Depresia: Ce este, simptome și tratament

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a evita depresia. Pentru un diagnostic adecvat întotdeauna consultați medicul specialist.

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune mentală caracterizată în principal de o stare prelungită și severă de tristețe. Această stare este asociată cu alte simptome și modificări ale gândirii și comportamentului. Depresia poate afecta persoanele de toate vârstele, fie adulți, adolescenți sau chiar copii. Ea poate varia în severitate și poate dura o viață sau poate fi temporară. Prin urmare, există diferite tipuri de depresie, printre care:

Distimia – o depresie ușoară continuă care durează mai mult de doi ani.Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) – această depresie apare de obicei în timpul iernii.Depresia prenatală – apare în timpul sarcinii. Depresia postnatală – apare după sarcină și afectează în principal noile mame, dar poate afecta și noii tați.

Dacă suferiți de simptome de depresie, ar trebui să consultați un psihiatru, notează TopDoctors.com.

Care sunt simptomele depresiei?

Simptomele depresiei includ:

Stare de spirit iritabilă sau scăzută. Sentimente de disperare și abandon. Pierderea plăcerii în activități care vă fac în mod normal fericiți, inclusiv activitatea sexuală. Gânduri despre moarte sau sinucidere. Retragerea sau izolarea. Stima de sine scăzută. Sentimentul de gol și amorțeală.

Există și anumite comportamente care pot fi caracteristice pentru cineva care luptă cu depresia:

Automutilare. Dificultăți în a adormi sau exces de somn. Oboseală. Pierderea sau creșterea poftei de mâncare. Evitarea evenimentelor sociale. Consumul mai mare de alcool, droguri sau tutun decât de obicei. Dificultăți de concentrare.

Simptomele depresiei la copii pot fi diferite față de cele ale adulților. Este important să monitorizați performanța școlară, somnul și comportamentul copilului.

Care sunt cauzele depresiei?

Nu există o singură cauză a depresiei, și există multe declanșatoare. Depresia poate fi cauzată de următorii factori:

Experiențe din copilărie. Moștenire genetică. Medicamente, consum de droguri și alcool. Somn, dietă și exerciții fizice. Evenimente de viață (de exemplu, experiențe traumatice, doliu, cum ar fi decese în familie, divorț sau șomaj). Izolare socială. Alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi lupta cu dureri cronice. Alte probleme de sănătate mintală (de exemplu, depresia poate fi frecventă la persoanele care suferă și de anxietate, PTSD sau tulburări alimentare).

Poate fi prevenită depresia?

Nu este posibil să se prevină depresia; totuși, există măsuri care pot fi luate pentru a avea grijă de sine și de starea de bine mentală. Acestea includ:

Asigurarea unui somn suficient. Adoptarea unei alimentații sănătoase. Efectuarea exercițiilor fizice regulate. Menținerea igienei personale. Evitarea consumului de droguri și alcool. Practicarea auto-îngrijirii – fă lucruri care te fac fericit, fii amabil cu tine însuți și răsfață-te.

Este, de asemenea, important să te conectezi cu alte persoane, cu prietenii și familia, pentru a te asigura că nu te izolezi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel