Descoperirea care i-a șocat pe oamenii de știință

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Spațiul
Spațiul

Semne de viață observate pe o planetă îndepărtată.

Telescopul spațial James Webb, aparținând NASA, ar fi detectat semne de viață pe o planetă îndepărtată, a anunțat BBC. 

O moleculă de sulfură de dimetil (DMS) a fost reperată pe o planetă aflată la 120 de ani lumină distanță de Terra. Important este faptul că DMS este produsă doar de ființe vii. În orice caz, așa se întâmplă aici la noi, pe Pământ. Cercetătorii au observat, de asemenea, urme de metan și CO2 în atmosfera respectivei planete, ceea ce îi determină să creadă că acolo, pe "K2-18b", ar putea exista un ocean de apă.

Șocant!

Nikku Madhusudhan, profesor la Universitatea din Cambridge și director al programului de cercetare, a declarat: "Eu și echipa mea am fost șocați când am auzit rezultatele". El continuă: "Pe Pământ, sulfura de dimetil este generată doar de ființe vii. Cea mai mare parte prezentă în atmosfera Pământului este emisă de fitoplanctonul din mediile marine".

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma descoperirea, ale cărei rezultate sunt așteptate în decurs de un an: "Dacă este adevărat, ar fi o descoperire majoră. De aceea vreau să fac lucrurile cum trebuie înainte de a afirma ceva atât de important."

K2-18b, o planetă primitoare

Această prudență este un ecou al evenimentelor din 2020, când oamenii de știință au anunțat public prezența unei molecule de fosfină, aparent produsă de organisme vii în norii de pe Venus, înainte de a contesta informația un an mai târziu.

Capacitatea unei planete de a găzdui viața depinde de temperatura sa, de prezența carbonului și, probabil, a apei lichide. Observațiile JWST par să sugereze că K2-18b îndeplinește toate aceste condiții. Dar doar pentru că o planetă poate găzdui ființe vii nu înseamnă neapărat că o face.

Robert Massey, director adjunct al Societății Astronomice Regale din Londra, rămâne entuziast: "Este un mic pas înainte, dar este un pas mai aproape de ziua în care vom putea răspunde la acea mare întrebare: "Suntem sau nu singuri în univers?"".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel