Dezvăluiri. Martin Scorsese, despre cea mai bună scenă filmată vreodată

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Martin Scorsese / FOTO: Wikipedia
Martin Scorsese / FOTO: Wikipedia

În timp ce următorul său lungmetraj, "Killers of the Flower Moon", va ieși pe marile ecrane peste o lună, Martin Scorsese a vorbit recent pentru Time despre referințele sale cinematografice, inclusiv despre scenele de luptă preferate.

De la bătăliile violente purtate de protagoniștii din Gangs of New York în praful unei Americi aflate la început de drum, până la macabra reglare de conturi din Goodfellas, scenă care se petrece într-un bar murdar și aproape gol, lunga și bogata filmografie a lui Martin Scorsese a oferit numeroase secvențe de acțiune care încă rezonează intens în istoria cinematografiei.

În timp ce legendarul cineast se pregătește pentru lansarea noului său monument - westernul Killers of the Flower Moon -, el a vorbit recent despre lungmetrajele care l-au inspirat în mod deosebit ca spectator.

Cel care, în 2010, a descris o secvență din "The Red Shoes" ca fiind una dintre preferatele, a insistat, de această dată, pe cariera lui Orson Welles, explicând că "Citizen Kane" i-a "schimbat viața", înainte de a vorbi despre alt film al regizorului, mai puțin cunoscut publicului larg, dar foarte important, în opinia lui Scorsese.

Nu a existat niciodată ceva asemănător

"Cred că, dacă te uiți la cariera lui Welles, trebuie să te uiți la Falstaff", a spus el. "Există atât de multe niveluri diferite în acest film. Din această piesă shakespeariană a rezultat o producție extraordinară. În ceea ce privește scenele de acțiune, cea mai bună secvență de luptă filmată vreodată este în Falstaff. Știu că cei care au făcut Braveheart au studiat-o, noi înșine am studiat-o foarte mult. Este diferit de Eisenstein sau de Alexander Nevsky și, bineînțeles, este diferit de Potemkin. Nu a existat niciodată ceva asemănător".

Regizat de Orson Welles în 1966, Falstaff este o adaptare după o operă de William Shakespeare și spune povestea regelui englez din secolul al XV-lea, Henric al IV-lea, care s-a săturat să îl vadă pe fiul său Harry cum își pierde interesul pentru regat și își petrece tot timpul bând și chefuind în compania unui personaj singular: trufașul Falstaff. Secvența menționată de Scorsese are loc în a doua jumătate a filmului, când Harry decide să pornească la război în numele tatălui său împotriva armatelor seducătorului Hotspur, în bătălia de la Shrewsbury.

Vorbind pentru Time, Martin Scorsese a menționat și alte filme ale lui Orson Welles, precum și operele lui King Vidor și Billy Wilder, dar a precizat că nu este foarte încântat de exercițiul "Top 10": "De-a lungul anilor, am încercat să întocmesc liste cu filmele pe care eu personal le consider preferatele mele. Și apoi ajungi să realizezi că cuvântul "favorit" are mai multe sensuri diferite. Există filmele care ne-au impresionat cel mai mult, filmele pe care pur și simplu ne place să le vedem din nou și din nou și filmele pe care le vedem din nou și din nou și care continuă să ne învețe sau să ne ofere o nouă experiență. Așadar, sunt diverse. Iar eu sunt întotdeauna un pic împotriva Top 10".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel