Dieta Dukan: cum funcționează regimul în 4 faze. Cât de periculoasă este și ce boli riști din cauza ei. De ce are nota 1.63 din 5

Autorul articolului: Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepick @belyaevaoksana
Foto: Freepick @belyaevaoksana

Ce trebuie să știi despre dieta Dukan înainte să o începi. Cât de periculoasă este, de fapt.

Sărbătorile s-au încheiat, iar de acum începe goana după diete. Multe femei vor să slăbească rapid, deși pierderea rapidă în greutate poate fi dificil de realizat și chiar mai greu de menținut.

Dieta Dukan este dieta la care apelează cele mai multe persoane. Dar, deși pretinde că produce o pierdere rapidă și permanentă în greutate, trebuie să știi câteva lucruri importante înainte de a te apuca de ea, pentru că poate deveni periculoasă. 

Potrivit unor studii, dieta Dukan are un scor de 1.63 din 5, pentru că este o dietă complicată ce elimină o mulțime de alimente sănătoase din regim și poate provoca chiar și probleme de sănătate din cauza conținutului ridicat de proteine pe care-l recomandă.

Ei bine, dieta Dukan, creată de Dr. Pierre Dukan, un medic generalist francez specializat în managementul greutății, este o dietă de slăbire bogată în proteine și săracă în carbohidrați, împărțită în patru faze.

Dr. Pierre Dukan a creat dieta în anii 1970, inspirat de un pacient cu obezitate care i-a spus că poate renunța la orice aliment pentru a slăbi, cu excepția cărnii. După ce a văzut că mulți dintre pacienții săi au obținut rezultate impresionante în ceea ce privește pierderea în greutate cu dieta sa, Dukan a publicat "Dieta Dukan" în anul 2000.

Primele faze ale dietei sunt extrem de sărace în carbohidrați, la fel ca dieta keto.

Fazele ulterioare ale dietei Dukan oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește tipurile de alimente pe care le puteți mânca, dar există încă o serie de reguli stricte de urmat.

În ceea ce privește restricțiile și preferințele alimentare, dieta Dukan permite mâncatul fără gluten sau fără lactate.

Atenție însă, pentru că dieta poate fi dificilă pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană, deoarece limitează alimente precum cerealele, fasolea și fructele.

Cele patru faze ale dietei Dukan

Dieta Dukan începe prin calcularea greutății tale țintă, pe baza vârstei tale, a istoricului de pierdere în greutate și a altor factori.

Cât timp rămâneți în fiecare fază depinde de cât de multă greutate trebuie să pierdeți pentru a ajunge la greutatea "adevărată", potrivit Healthline.

1. Faza de atac (1-7 zile): Începeți dieta mâncând proteine slabe nelimitat plus 1,5 linguri de tărâțe de ovăz pe zi.

2. Faza de croazieră (1-12 luni): Alternați proteinele slabe într-o zi cu proteinele slabe și legumele fără amidon în ziua următoare, plus 2 linguri de tărâțe de ovăz în fiecare zi.

3. Faza de consolidare (5 zile pentru fiecare kilogram pierdut în fazele 1 și 2): Proteine slabe și legume nelimitat, ceva carbohidrați și grăsimi, o zi de proteine slabe săptămânal, 2,5 linguri de tărâțe de ovăz zilnic.

4. Faza de stabilizare (nedeterminată): Urmați liniile directoare ale fazei de consolidare, dar slăbiți regulile atâta timp cât greutatea dvs. rămâne stabilă. Tărâțele de ovăz se măresc la 3 linguri pe zi.

După cum se arată mai sus, dieta este împărțită în două faze de pierdere în greutate și două faze de menținere.

Lista de alimente pentru dieta Dukan, pe faze


Fiecare fază a dietei Dukan are propriul model alimentar.

1. Faza de atac

Faza de atac se bazează în principal pe alimente bogate în proteine, plus câteva extra care oferă un minim de calorii:

- carne slabă de vită, vițel, vânat, bizon și alte tipuri de vânat.

- carne de porc slabă

- carne de pasăre fără piele

- ficat, rinichi și limbă

- pește și crustacee (toate tipurile)

- ouă

- produse lactate degresate

- tofu

- seitan, un înlocuitor de carne obținut din gluten de grâu

- 1,5 linguri (9 grame) de tărâțe de ovăz zilnic (obligatoriu)

- nelimitat de îndulcitori artificiali, tăiței shirataki și gelatină dietetică

- cantități mici de suc de lămâie și murături

- 1 linguriță (5 ml) de ulei zilnic pentru ungerea tigăilor

2. Faza de croazieră. Această fază alternează între 2 zile.

În prima zi, persoanele sunt restricționate la alimentele din faza Atac. În ziua a doua, le sunt permise alimentele din faza Attack plus următoarele legume:

- spanac, kale, salată verde și alte frunze verzi

- broccoli, conopidă, varză și varză de Bruxelles

- ardei gras

- sparanghel

- anghinare

- vinete

- castraveți

- țelină

- roșii

- ciuperci

- fasole verde

- ceapă, praz și ceapă eșalotă

- dovleac pentru spaghete

- dovleac

- napi

- 1 porție zilnică de morcovi sau sfeclă roșie

- 2 linguri (12 grame) de tărâțe de ovăz zilnic (obligatoriu)

Nu sunt permise alte legume sau fructe. În afară de 1 linguriță (5 ml) de ulei în dressingul de salată sau pentru ungerea tigăilor, nu trebuie adăugată nicio grăsime.

3. Faza de consolidare

În timpul acestei faze, persoanele sunt încurajate să amestece și să combine oricare dintre alimentele din primele două faze, împreună cu:

- Fructe

- Pâine: două felii de pâine integrală pe zi, cu o cantitate mică de unt cu conținut redus de grăsime sau de grăsime tartinabilă

- Brânză

- Amidon

- Carne: friptură de miel, porc sau șuncă de 1-2 ori pe săptămână

- Mese de sărbătoare: două "mese de sărbătoare" pe săptămână, inclusiv un aperitiv, un fel principal, un desert și un pahar de vin

- Mese proteice: o zi cu proteine pure pe săptămână, în care sunt permise doar alimentele din faza de atac

- Tărâțe de ovăz

4. Faza de stabilizare

Faza de stabilizare este faza finală a dietei Dukan. Aceasta constă în menținerea îmbunătățirilor obținute în timpul fazelor anterioare.

Niciun aliment nu este strict interzis, dar există câteva principii de urmat:

- Folosiți faza de Consolidare ca un cadru de bază pentru planificarea meselor.

- Continuați să aveți o zi de masă cu proteine pure în fiecare săptămână.

- Nu luați niciodată liftul sau scările rulante atunci când puteți merge pe scări.

- Tărâțele de ovăz vă sunt prietene. Luați 3 linguri (17,5 grame) în fiecare zi.

15 kg în 8-10 săptămâni, dar care sunt riscurile

Un studiu efectuat pe femeile poloneze care au urmat dieta Dukan a arătat că acestea au consumat aproximativ 1.000 de calorii și 100 de grame de proteine pe zi, pierzând în același timp 15 kg în 8-10 săptămâni.

În timp ce pierderea în greutate observată poate părea promițătoare, este important să rețineți că 1.000 de calorii pe zi este prea puțin pentru majoritatea femeilor.

Cele mai recente Ghiduri dietetice pentru americani recomandă cel puțin 1.600 de calorii pe zi pentru femeile adulte. Pe lângă faptul că este dificil de menținut, restricționarea caloriilor poate avea efecte negative grave asupra sănătății.

În plus, cea mai mare parte a pierderii în greutate observată în acest studiu a fost probabil atribuită pierderii de apă.

Care sunt problemele dietei Dukan?

Există o serie de probleme cu Dieta Dukan în ceea ce privește siguranța și durabilitatea acesteia, ceea ce o face o alegere proastă în general. În plus, foarte puține studii au investigat siguranța Dietei Dukan.

1. Excesiv de restrictivă

Regulile complicate și natura restrictivă a Dietei Dukan pot face ca aceasta să fie greu de urmat și pot contribui chiar la tulburări de alimentație pe termen lung.

2. Dezechilibrată din punct de vedere nutrițional


Față de restricția calorică extremă a dietei Dukan, regulile alimentare stricte pot duce la cantități inadecvate de vitamine și minerale în alimentația ta dacă urmezi dieta pentru o perioadă lungă de timp.

Mai mult, dieta promovează o abordare dezechilibrată, cu cantități insuficiente de macroelemente cheie, inclusiv carbohidrați și grăsimi.

Dieta Dukan elimină o serie de surse sănătoase de fibre, cum ar fi avocado și nucile, deoarece sunt considerate prea bogate în grăsimi. Sursele sănătoase de fibre sunt bune pentru gestionarea colesterolului și pentru sănătatea digestivă.

3. Nu este sustenabilă pe termen lung. Duce la deshidratare

Restricțiile excesive și conținutul dezechilibrat de nutrienți al dietei Dukan o fac nesustenabilă pentru a fi urmată pe termen lung, lucru care ar putea duce la o creștere în greutate de revenire atunci când întrerupeți dieta și este puțin probabil să reușiți să vă țineți de această dietă pentru o perioadă semnificativă de timp, deoarece este atât de dificilă și restrictivă.

Persoanele care au tendința de a forma pietre la rinichi ar putea să vadă cum starea lor se înrăutățește cu un aport foarte mare de proteine. Din acest motiv, aceste diete nu sunt recomandate pentru oricine are o funcție renală deficitară.

Cantitatea de apă recomandată de dieta Dukan de 1,5 litri, astfel că, aportul scăzut de apă recomandat ar putea duce la deshidratare.

Persoanele cu probleme renale, gută, boli de ficat sau alte probleme de sănătate ar trebui să vorbească cu un medic înainte de a începe o dietă bogată în proteine.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel