Din curiozităţile lumii: Când devine transparentă broasca de sticlă

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În timp ce unele broaște eliberează toxine letale pentru a scăpa de prădători, altele preferă să fie puțin mai discrete și mai pașnice. Iată ce tehnică bizară are... broasca de sticlă.

Fleischmann (Hyalinobatrachium fleischmanni) sau "broasca de sticlă" este o specie nocturnă care trăiește în copaci și care devine transparentă pentru a se ascunde de prădători. Pe timpul zilei, aceste broaște nocturne caută frunze cu care să se confunde datorită pigmentului verde din pielea lor. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a scăpa, deoarece, atunci când lumina soarelui pătrunde prin frunze, poate dezvălui silueta broaștei. Prin urmare, broasca este expusă.

O echipă de oameni de știință condusă de biologul Carlos Taboada de la Universitatea Duke a descoperit că acești mici amfibieni au un truc cu adevărat fascinant pentru a se strecura pe lângă atacatorii lor. Atunci când o broască de sticlă Fleischmann ațipește, transluciditatea sa crește, devenind aproape transparentă. „Broaștele de sticlă sunt bine cunoscute pentru transparența ridicată a mușchilor și a pielii ventrale, prin care sunt vizibile oasele și organele interne. Am descoperit că aceste țesuturi transmit până la 95% din lumina vizibilă, menținând în același timp funcții precum locomoția și vocalizarea. Această transparență este adaptivă, deoarece camuflează broaștele de sticlă de prădători în timp ce amfibienii dorm în frunze pe timpul zilei”, spune Taboada, citat de Science.

Experții au analizat 11 broaște de sticlă Fleischmann și au folosit tehnica fotografiei color calibrate pentru a le măsura transparența în momente diferite: când dormeau, în timp ce erau în stare de veghe, când își chemau partenerii, după mișcare fizică și sub anestezie.

Cercetătorii au descoperit că broaștele au menținut aproximativ același nivel de transparență în timp ce erau treze. Cu toate acestea, atunci când dormeau, ele deveneau cu 34% până la 61% mai transparente. Spectroscopia optică a confirmat că o scădere a numărului de globule roșii în circulație este cauza transparenței crescute a părții inferioare a acestora.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel