Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat că directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat.

Directorul Ihor Muraşov fusese reţinut vineri - de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei - în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului, informează Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

AIEA a anunţat de sâmbătă că este în contact cu "autorităţile competente", de la care a primit informaţia că Muraşov se află în "arest temporar". Agenţia nu a numit Rusia nici atunci, nici luni, când Grossi a scris pe Twitter că "salută" eliberarea directorului centralei.

"Am primit confirmarea că dl. Muraşov a revenit în siguranţă la familia sa", a adăugat şeful AIEA.

Agenţia apreciase că arestarea directorului centralei "are un impact imediat şi grav asupra procesului de decizie pentru garantarea siguranţei şi a securităţii instalaţiei". 

Mesaje secrete de la lucrătorii centralei nucleare din Zaporojie: ”Suntem ostaticii rușilor, iar răpirile sunt zilnice”

Forțele ruse au ocupat Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la începutul lunii martie.

Cu toate acestea, este încă operată de tehnicieni ucraineni. De asemenea, Moscova a fost acuzată recent că a folosit centrala „ca scut”, în timp ce trupele sale lansează rachete de acolo către ținte din apropiere.

Rușii, potrivit guvernatorului Dnipropetrovskului, au tras peste 120 de rachete înspre orașul Nikopol, care este separat de Zaporijjia doar de râul Nipru. Unele obuze au căzut în apropierea depozitului de combustibil nuclear uzat, care deține 174 de containere cu material foarte radioactiv, iar organul de pază nuclear al ONU spune că dacă luptele nu se opresc și inspectorii nu au acces, există un „risc real de catastrofă nucleară." 

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de zile întregi că au provocat un dezastru nuclear. Situația reală este neclară, dar riscurile sunt mari, avertizează BBC.

Un lucrător al centralei nucleare a relatat pentru BBC câteva detalii din interior. A vorbit despre amenințările cu care se confruntă zilnic, răpirile din ce în ce mai frecvente aleatorii, precum și de temerile privind o potențială „contaminare radioactivă a regiunii” sau de un dezastru nuclear.

Svitlana și Mîkola sunt două nume de cod ale surselor BBC, pentru a-i proteja de represaliile rușilor.

„Sunt sub stres constant”, spune Svitlana, care a vorbit cu reporterii BBC prin mesaje text.

Ea și colegul ei Mikola pot folosi acum doar carduri SIM rusești, iar semnalul este foarte limitat.

„Nu mai pot lucra ca înainte. Săptămâna trecută nici nu am putut veni la locul meu de muncă. Era prea periculos. Sâmbătă, o stație de azot-oxigen a fost bombardată, ceea ce a provocat un incendiu. „Ca prin minune, oamenii care au lucrat acolo au supraviețuit atacului”, a spus Svitlana.

Un locuitor din Enerhodar, unde se află uzina din Zaporojie, a declarat pentru BBC că prețurile în magazine și farmacii sunt acum de patru ori mai mari decât în ​​teritoriul încă controlat de Ucraina și că există un deficit de medici. Majoritatea bancomatelor sunt, de asemenea, închise.

"Este foarte greu din punct de vedere psihologic să suporti asta. Soldații umblă peste tot cu arme și suntem cu toții ostaticii lor", spune Svitlana.

Rusia este acuzată că a plasat 500 de soldați în centrala nucleară, iar Svitlana confirmă că rușii o folosesc ca bază militară.

"Personalul este acum ostatic rușilor. Ei au închis internetul, au lăsat doar telefoane fixe, iar mâncarea este servită doar într-o singură sală de mese. Au transformat celelalte încăperi în bazele lor", relatează Mîkola, colegul ei, prin intermediul mesaje text.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel