Lukașenko ar vrea să primească arme nucleare pentru a răspunde ”în cazul unei agresiuni”. Rămâne de văzut dacă și Putin va fi de acord.
Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, joi, că va cere Federaţiei Ruse arme nucleare în două cazuri. Potrivit acestuia, ţara va avea nevoie de arme nucleare dacă este atacată sau dacă astfel de arme sunt furnizate Poloniei, scrie Rador.
"Belarusul va ridica problema deţinerii armelor nucleare ruseşti în cazul unei agresiuni şi al avansării armelor nucleare americane în Polonia.
Dar, dacă există un atac asupra Belarusului şi dacă americanii continuă să avanseze cu aceste arme în Polonia, trebuie să le avem.
Noi am convenit asupra acestui lucru (cu preşedintele rus, n.r.), asupra modernizării mai multor avioane ale noastre, care vor fi gata să transporte arme nucleare tactice.
Nu dezvoltăm acest subiect, pentru că americanii s-au oprit, nu merg în Polonia cu arme nucleare", a afirmat Lukaşenko.
Aleksandr Lukaşenko, care a anunţat vineri că avioanele Sukhoi SU-24 ale armatei belaruse au fost adaptate pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, a avertizat că va da un răspuns instantaneu Occidentului în cazul vreunei acţiuni împotriva ţării sale, relatează agenţiile EFE şi DPA.
Trebuie să ştie (în Occident) că niciun elicopter şi niciun avion nu-i va salva dacă ei continuă direcţia de confruntare, a indicat Lukaşenko în faţa presei, afirmând că SUA, ca parte a NATO, deplasează în prezent tehnologie militară către estul Europei.
Preşedintele belarus a amintit că el şi omologul său rus Vladimir Putin au declarat odată că avioanele Sukhoi SU-24 vor fi convertite pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, iar acest program a fost acum realizat.
Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă? Totul este pregătit, a spus Lukaşenko, asigurând însă că el nu ameninţă pe nimeni şi a admis că nu există la ora actuală ameninţări pentru Belarus dinspre Polonia.
Nu toţi sunt nebuni în Polonia. Chiar dacă (preşedintele polonez Andrzej) Duda şi-a pierdut minţile, militarii nu sunt proşti şi înţeleg care ar putea fi răspunsul, a remarcat preşedintele belarus.
El a spus în continuare, făcând referire la alianţa ţării sale cu Rusia, că militarii ştiu că nu pot agrava relaţiile cu Belarus, întrucât aceasta presupune agravarea relaţiilor cu o uniune statală dotată cu arme nucleare.
Dacă încep să creeze probleme sau ceva mai rău Belarusului, răspunsul va fi instantaneu, a concluzionat el.
Belarusul susţine Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei, teritoriul belarus fiind la începutul invaziei platforma de lansare a ofensivei ruse în nordul Ucrainei, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se concentra în schimb pe estul şi sudul acestei ţări.