Dolarul, la cel mai scăzut nivel din iunie în raport cu euro și lira sterlină

Autorul articolului: Simona Duta |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Miercuri, o zi importantă pentru piețele financiare
Miercuri, o zi importantă pentru piețele financiare

Dolarul s-a depreciat marți, deoarece, în luna noiembrie, inflația a încetinit, în Statele Unite, mai mult decât anticipaseră analiștii, ceea ce face posibilă o decizie mai puțin agresivă din partea Rezervei Federale (FED), reltează agențiile de presă. 

Astfel, În jurul orei 1640 GMT, dolarul american pierdea 1,02%, coborând la 1,0645 dolari pentru un euro, după ce ajunsese la 1,0673 dolari, cel mai scăzut nivel din iunie. Moneda americană a atins și ea un minim din iunie în raport cu lira sterlină, la 1,2444 dolari pe lira sterlină, și a scăzut cu 0,89%, la 1,2379 dolari.

Indicele prețurilor de consum (IPC) din noiembrie publicat de guvernul american a arătat o inflație anuală de 7,1%, ușor mai mică decât rata de 7,3% prognozată de piață.

Inflația se află acum la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021. Pentru piețele financiare, acest lucru înseamnă în primul rând că FED, care majorează dobânzile cu viteză maximă pentru a limita inflația, ar putea încetini și ar putea viza o rată finală mai mică.

"Dacă inflația scade în SUA, FED va crește mai puțin ratele, ceea ce va duce la un mediu investițional mai puțin atractiv pentru dolari și, prin urmare, la o apreciere mai lentă a dolarului", a comentat Sylvain Bersinger, analist la Astérès.

"Războiul împotriva inflației se află la un punct de cotitură, dar suntem departe de victorie și FED își va menține poziția agresivă pentru o vreme, cu riscul de a duce la recesiune", avertizează, pe de altă parte, Richard Carter, analist la Quilter Cheviot.

De la începutul anului și în ciuda recentelor pierderi, dolarul a crescut cu 6,9% față de euro și cu 9,3% față de lira sterlină. FED se reunește în această seară pentru ultima ședință din 2022, iar decizia de politică monetară va fi publicată miercuri, după închiderea ședinței europene. Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE) vor face același lucru joi dimineață. 

Guillaume Dejean, analist la Western Union, prezice o "foarte probabilă nouă majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază" din partea Fed.

Starea de sănătate dolarului va depinde, de asemenea, de "mesajul pe care, din Europa, îl va transmite Banca Centrală Europeană și Banca Angliei, care, potrivit estimărilor, vor proceda, în egală măsură, la o majorare a dobânzilor cheie cu câte 50 de puncte de bază fieare”, a continuat el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel