Doliu în lumea muzicii. A murit Sérgio Mendes

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Muzicianul brazilian Sérgio Mendes a murit.

Muzicianul brazilian Sérgio Mendes, care a ajutat la popularizarea bossa nova și samba în rândul publicului occidental, a murit la vârsta de 83 de ani. Tristul anunț a fost făcut de familia sa.

Compozitorul a fost foarte bine cunoscut pentru hitul pop latino, Mas Que Nada, și pentru că a făcut variante braziliene ale melodiilor englezești precum The Look Of Love și The Fool On The Hill de la Beatles.

Mendes a înregistrat peste 35 de albume, dintre care multe au fost de aur sau platină în SUA; și a primit o nominalizare la Oscar în 2012 pentru co-scrierea piesei Real in Rio din filmul de animație Rio, scrie BBC.

Sérgio Mendes „a murit în pace”

O declarație a familiei sale a spus că Mendes „a murit în pace” joi, în Los Angeles, înconjurat de soția și copiii săi. Nu a fost dată nicio cauză oficială a morții. Cu toate acestea, familia acestuia a spus că Mendes suferea de Covid pe termen lung și se știa că muzicianul a suferit probleme respiratorii de la sfârșitul anului 2023. Totodată, în declarația familiei se menționa faptul că Mendes „a adus în lume sunetele vesele ale Braziliei sale natale”.

„Mendes a cântat ultima dată în noiembrie 2023, cu bilete epuizate, din Paris, Londra și Barcelona. În ultimele câteva luni, sănătatea lui a fost pusă în pericol de efectele COVID pe termen lung”, se mai arată în declarație.

Mesajul s-a încheiat spunând că Mendes „ne lasă o moștenire muzicală incredibilă din peste șase decenii de sunet unic”.

De ce Sérgio Mendes a plecat din Brazilia

Fiul unui medic, Mendes s-a născut în Niteroi, Brazilia, și a studiat inițial pianul clasic, cu intenția de a deveni pianist concertist. Dar  viața lui s-a schimbat în 1956, când a auzit primul său disc de jazz, Take Five, de muzicianul american Dave Brubeck, și și-a abandonat studiile.

„Pentru mine a fost, aș spune, unul dintre momentele incredibile ale vieții mele”, a spus el la postul de radio american NPR în 2014, „pentru că atunci când am auzit asta, habar n-aveam de jazz sau altceva”.

A început să cânte în cluburile de noapte din Rio de Janeiro, exact în momentul în care a lovit nebunia bossa nova - și a început să se cufunde în acea scenă, alături de alții, precum Antonio Carlos Jobim și João Gilberto. Prima sa înregistrare, Dance Moderno, a fost lansată în 1961 la casa de discuri Philips Records.

Trei ani mai târziu, a părăsit Brazilia pentru a scăpa de dictatura militară – dar nu a fost o tranziție ușoară. Colegii lui de trupă brazilieni s-au întors acasă, forțându-l pe Mendes să formeze un nou grup. Numit Brasil '66, din cadrul acestuia făceau parte doi cântăreți americani, Lani Hall și Karen Philip. După ce au semnat cu A&M Records au ajuns la o formulă câștigătoare - interpretări jazz ale cântecelor braziliene populare alături de versiuni îmbogățite cu samba.

Ei au marcat primul lor hit major cu Mas Que Nada, o coperta sărutată de soare a unui original Jorge Ben. Există „ceva foarte magic în această cântare”, și-a amintit mai târziu Mendes. „Oamenii iubesc acel cântec – peste tot în lume”. A fost primul cântec în limba portugheză care a devenit un hit global; și a propulsat albumul de debut omonim al lui Brasil '66 în top 10 al topurilor americane.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel