Două bănci asiatice de investiții corectează predicțiile pentru PIB-ul Chinei. Ar putea fi mult mai mic

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Pexels (Nuno Alberto)
Sursă foto: Pexels (Nuno Alberto)

Prognozele pentru PIB-ul și economia Chinei ar putea fi mult mai sumbre decât se anticipase inițial, două bănci din țară corectându-și previziunile. 

Economia Chinei nu are încă vești bune. Două bănci de investiții și-au redus previziunile privind PIB-ul Chinei săptămâna aceasta pentru a treia oară în acest an, pe baza numărului de focare persistente de Covid-19. Ambele estimări sunt sub 4%, cu mult sub ținta oficială de aproximativ 5,5% de creștere pentru 2022.

UBS și-a redus prognoza la 3%, în scădere față de 4,2% anterior și cea mai scăzută dintre estimările urmărite de CNBC. JPMorgan și-a redus previziunile la o creștere de 3,7%, în scădere de la 4,3%.

”Reducerea restricțiilor Covid-19 nu va fi la fel de rapidă ca în 2020, având în vedere natura variantei Omicron. Restricțiile persistente și lipsa de claritate cu privire la o strategie de ieșire din actuala politică Covid-19 vor diminua probabil încrederea companiilor și a consumatorilor și vor împiedica eliberarea cererii reținute”, a scris economistul UBS Tao Wang și echipa sa într-un raport publicat marți.

China, singura economie care a înregistrat o creștere în 2020

China a fost singura economie majoră care a crescut în 2020, cu un PIB revizuit de 2,2%, deoarece țara a reușit să reia rapid producția, în timp ce o mare parte din lume a rămas blocată. Cu toate acestea, focarul de Covid-19 din acest an provine din varianta Omicron mai transmisibilă. Multe țări au trecut la o strategie de „a trăi cu Covid-19”. Beijingul a menținut o „politică dinamică zero-Covid” mult mai strictă, invocând riscul de a copleși sistemul public de sănătate și un nivel mai scăzut al ratelor de vaccinare în rândul vârstnicilor țării.

”Incertitudinile legate de previziunile economice sunt mari”, au scris luni un raport economistul șef al JPMorgan, Haibin Zhu, împreună cu echipa sa.

„Implementarea politicii zero-COVID rămâne cea mai mare incertitudine, inclusiv riscul întreruperii prelungite a activității economice și riscul recurenței valului de Omicron”, au expus analiștii, adăugând că guvernul ar putea introduce mai multe stimulente politice în următoarele câteva luni.

Economiștii sunt, de asemenea, îngrijorați de calitatea creșterii economice a Chinei, având în vedere stimulentele și cheltuielile sporite pentru testarea Covid-19.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel