S-a aflat douăzeci și cinci de ani la cârma companiei. Acum, fondatorul Netflix rămâne în fruntea consiliului de administrație, dar va încredința partea operațională unui tandem.
Regele streamingului se predă. Reed Hastings, care a condus Netflix de la înființare și a revoluționat lumea audiovizualului, se retrage, încredințând conducerea operațională a companiei unui tandem. El va rămâne în continuare președinte executiv, conducând consiliul de administrație.
La 62 de ani, Reed Hastings a ales o depărțire frumoasă, pe o notă optimistă. După un sfert de secol în fruntea Netflix, companie pe care a modelat-o după stilul său, a decis să părăsească conducerea în aceeași zi în care grupul pe care l-a ridicat a anunțat 7,7 milioane de noi abonați în trimestrul al patrulea, un nivel mult peste așteptările tuturor (4,5 milioane).
Un nou impuls
"Compania noastră a intraat în 2023 cu un nou impuls și este clar că suntem pe calea cea bună pentru apăsa pe pedala accelerației", a scris Hasting în postarea prin care și-a anunțat retragerea. De fapt, predarea ștafetei a început deja și presupune un proces în două etape. La mijlocul anului 2020, Ted Sarandos a devenit co-CEO alături de Reed Hastings. Un model de management în tandem care va fi păstrat, Greg Peters, "chief operating officer" timp de doi ani și jumătate, fiind promovat în duo-ul de la vârf.
Între Covid și noile provocări din industrie, Ted Sarandos și Greg Peters vor fi avut parte de un adevărat "botez al focului" și au dat dovadă de abilități manageriale care justifică trecerea ștafetei, explică Reed Hastings în textul său. Trebuie spus că Netflix iese dintr-o perioadă deosebit de agitată. Șocul a două trimestre consecutive de scădere a numărului de abonați la începutul anului 2022, fără precedent în istoria grupului, l-a împins să încalce una dintre dogmele sale fondatoare prin introducerea unei oferte finanțate prin publicitate.
Ofertă susținută de publicitate
Cu toate acestea, înainte de această răsturnare de situație, Reed Hastings a considerat întotdeauna că publicitatea este incompatibilă cu promisiunea comercială care a permis dezvoltarea Netflix, și anume un model bazat exclusiv pe abonament care garantează o experiență incomparabilă pentru clienți și oferă acces la conținuturi excepționale. Toate acestea datorită unui algoritm care rămâne foarte secret. Pentru a recăpăta o marjă de manevră, Netflix a început, de asemenea, să lupte împotriva partajării codurilor și a decis un plan de disponibilizare.
Sub conducerea lui Reed Hastings, Netflix, creat în 1997 ca serviciu de închiriere de DVD-uri prin poștă, a trecut foarte devreme la streaming plătit, s-a internaționalizat și a dat peste cap codurile și practicile de producție de la Hollywood - astăzi investește în jur de 17 miliarde de dolari pe an în conținuturi -, o revoluție care a măturat aproape tot ce i-a ieșit în cale și a dat o lovitură serioasă regilor televiziunilor prin cablu și cu plată, precum HBO și Canal+, dar și celor de pe micul ecran, precum CBS și TF1. Doar unii rivali, precum Amazon, Apple și Disney au stat în calea Reed Hastings.
Reed Hastings a fost, de asemenea, un revoluționar pentru metoda sa de management. O cultură a sincerității, un spirit de libertate inspirat de o echipă sportivă... absolventul cursurilor de inteligență artificială de la Stanford, el și-a prezentat viziunea asupra managementului creativ în "No Rules Rules Rules", o carte publicată în SUA în 2020.
În urma lui Jeff Bezos și Bill Gates
Însă Reed Hastings nu va sta prea departe de compania pe care dorit-o ca o "trupă de jazz". El devine președinte executiv, "un rol adesea ocupat de fondatori", explică acesta pe blogul său. El calcă astfel pe urmele lui Jeff Bezos și Bill Gates, pe care îi menționează ca exemple.
Așa cum a fost la Amazon și Microsoft, și la Netflix succesiunea fondatorului se face prin continuitate. Ted Sarandos și Greg Peters au lucrat strând cu Reed Hastings timp de cincisprezece ani. Aceștia din urmă vor rămâne în continuare implicați. De acum înainte, Reed Hastings se va putea concentra mai mult pe filantropie. El promite, totodată, să lucreze pentru a se asigura că acțiunile Netflix "se comportă bine".
"Sunt aici pentru a da un fel de semnificație și de context", a declarat el într-un interviu pentru Les Echos în urmă cu aproape doi ani. Referindu-se la companiile mai vechi, el a recunoscut: "Dacă de fiecare dată când se schimbă directorul general trebuie să schimbăm cultura, este un haos".