Lucrătorii belgieni pot, de acum înainte, să solicite angajatorului să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile.
Autoritățile belgiene au permis salariaților să ceară trecerea la o săptămână de lucru de patru zile, fără să le fie diminuat salariul, lucrătorii beneficiind astfel de 3 zile de weekend.
Condițiile care trebuie îndeplinite, pentru trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile, țin de ambele părți.
În primul rând, salariatul care dorește să beneficieze de încă o zi liberă pe săptămână trebuie să fie de acord să stea două ore peste program în fiecare zi, pentru a recupera orele de lucru din ziua de vineri.
De asemenea, companiile trebuie să accepte cererea salariatului. Acestea vor putea refuza cererile angajaților de a reduce săptămâna de lucru, dar trebuie să le furnizeze o justificare a refuzului, scrie The Guardian.
Prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, a explicat că noile reguli vizează și aspecte ce țin de munca efectuată pe timpul nopții.
”Trecerea la o săptămână de lucru de patru zile va oferi angajaților și companiilor mai multă libertate în organizarea timpului de lucru”, a spus el. De Croo a mai reamintit că noile reguli vor permite salariaților să aibă un timp de lucru flexibil.
Sub sloganul ”libertate mai mare pentru angajat”, guvernul belgian a adus o serie de modificări Codului Muncii.
Astfel, potrivit modificărilor aduse, firmele cu 20 sau mai mulți angajați a vor trebui să ofere personalului lor opțiunea de a se „deconecta” după programul de lucru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să răspundă la apeluri sau să răspundă la e-mailuri între orele 23:00 și 5:00.
De asemenea, salariații pot cere să știe programul de lucru în avans: acesta va fi cunoscut cu șapte zile înainte. Cu toate acestea, ziarul De Standarts notează că sporul pentru munca pe timp de noapte se va aplica pentru timpul de lucru care începe de la miezul nopții, și nu de la opt seara, așa cum se întâmplă acum.
Introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile face parte din reforma muncii din Belgia. Guvernul plănuiește să îmbunătățească situația pe piața muncii.
Potrivit Eurostat, aproximativ 71 din 100 de belgieni, cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, au un loc de muncă permanent. Procentul este mai mic decât media UE (73 de persoane din 100).