Echinocțiul de primăvară înseamnă că primăvara astronomică a venit. Este momentul în care ziua are aceeași durată cu noaptea.
Echinocțiul de primăvară din 2022 a avut loc pe 20 martie, la ora 17:33. În schimb, echinocțiul de primăvară din 2023 va fi pe 21 martie, la ora 23:24.
Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".
Anual, in ultima duminică din luna martie, România trece la ora de vară.
Așa că, România va trece la ora de vară în mai puțin de o săptămână, ziua de duminică fiind astfel cea mai scurtă zi din an.
Pe 28 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Trecerea înapoi, la ora de iarnă, va avea loc pe 30 octombrie 2022, atunci când la ora 4:00, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.
Scopul sistemului ora de vară/ora de iarnă este de a beneficia cât de mult posibil de lumina soarelui, însă unii experți susțin că aceste modificări pot avea consecințe nefaste pentru sănătate.
Prognoza ANM arată o încălzire a vremii în majoritatea regiunilor, ziua de luni fiind ultima în care se vor mai înregistra temperaturi foarte scăzute. Maximele de la mijlocul acestei săptămâni vor ajunge chiar și la 20 de grade, urmând ca săptămâna 28 martie - 03 aprilie să vină cu valori de 14...18 grade.