Efectul Brexit: Britanicii ”importă” sute de măcelari din Filipine

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Marea Britanie a cheltuit 4 milioane de lire sterline pentru a angaja măcelari din Filipine, după ce o criză de personal a amenințat să împiedice producția. 

Compania Cranswick, care aprovizionează supermarketurile cu carne de porc și de pasăre, plătește bani grei ca să aducă în Marea Britanie 400 de măcelari din Filipine, după ce personalul din Europa continentală s-a întors acasă în urma Brexitului. 

"Este absolut necesar dacă vrem să avem mâncare în farfurii", a declarat directorul general al Cranswick, Adam Couch. "Evident, este foarte costisitor să îi aducem aici, dar este mult mai bine să îi aducem decât să reducem producția, așa cum am făcut anul trecut în această perioadă".

Couch a spus că plata fiecărui măcelar din Filipine costă între 10.000 și 12.000 de lire sterline în total peste 4 milioane de lire sterline. Fiecare măcelar are nevoie de o viză, un zbor spre Marea Britanie, un test de engleză și cazare, notează Bloomberg. Cranswick are un program de ucenicie pentru a pregăti noi măcelari, dar șeful companiei a spus că pur și simplu "nu sunt suficienți oameni".

Jayne Arnold de la Federația pentru Alimente și Băuturi a declarat că întreaga industrie suferă din cauza lipsei de personal "în ciuda eforturilor semnificative ale angajatorilor de a atrage lucrători, de la oferirea de salarii mai mari până la introducerea de ture mai flexibile".

Risc de recesiune

La începutul acestei săptămâni, Tony Danker, directorul general al Confederației Industriei Britanice, a declarat că Marea Britanie are nevoie de mai mulți lucrători străini pentru a o ajuta să scape de o probabilă recesiune. 

Lipsa forței de muncă a determinat companiile să caute noi modalități de a găsi lucrători. Halfords Group Plc, retailerul de automobile și biciclete, a lansat o campanie de recrutare pentru a angaja 1.000 de noi tehnicieni - acordând prioritate persoanelor de peste 50 de ani. 

Până când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, 65% dintre lucrătorii Cranswick din Marea Britanie proveneau din Europa Centrală. De atunci, acest număr a scăzut. Anul trecut, deficitul de personal a fost atât de sever încât Cranswick a avut cu 25% mai puțin personal decât era necesar la fabricile sale de prelucrare din zone precum Hull, în nordul Angliei, și Norfolk, în estul Angliei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel