Elon Musk a anunțat că lucrează la propria sa inteligență artificială, un proiect denumit "TruthGPT" și menit, potrivit omului de afaceri american, să găsească "adevărul maxim" și să surclaseze alte programe existente, despre care spune că nu includ suficiente garanții.
"Voi lansa ceva numit Truth GPT sau o inteligență artificială care caută adevărul maxim și încearcă să înțeleagă natura universului", a detaliat Musk într-un interviu acordat postului american FoxNews.
Patronul Twitter, Tesla, SpaceX și Neuralink consideră că aceasta este "cea mai bună cale" pentru a oferi siguranță umanității, deoarece "o Inteligență Artificială preocupată să pătrundă sensul universului nu poate reprezenta un risc pentru oamenii care sunt o parte interesantă a universului". Această IA ideală ar acționa la fel ca oamenii, care aspiră să "protejeze habitatul" cimpanzeilor, deși i-ar putea "vâna și ucide pe toți".
De mai multe săptămâni presa de specialitate scrie despre investițiile lui Musk în domeniul inteligenței artificiale. În martie, el a fondat o nouă companie specializată, numită X.AI și având sediul în Nevada. Cotidianul economic Financial Times este de părere că această nouă entitate va trebui să concureze cu OpenAI, start-up-ul californian care a conceput ChatGPT, o inteligență artificială de ultimă generație capabilă să interacționeze cu oamenii și să producă tot felul de texte la cerere.
Succesul acestei interfețe a declanșat o cursă pentru această tehnologie cu mare potențial. În februarie, Musk care este cofondatorul OpenAI, compania pe care a părăsit-o însă în 2018, după trei ani de la înființare, sugerase că "ceea ce ne trebuie este TruthGPT". Pentru ca la începutul săptămânii, miliardarul american să declare că tehnologia "are potențialul de a distruge civilizația" și a cerut un "regulator" pentru acest sector.
Potrivit Financial Times, antreprenorul i-a recrutat recent pe Igor Babuschkin și Manuel Kroiss, ambii veniți de la DeepMind, divizia de inteligență artificială a Alphabet (compania-mamă a Google). De asemenea, el ar fi cumpărat aproximativ 10.000 de procesoare grafice - computere necesare pentru a antrena modele de limbaj, baza sistemelor generative de inteligență artificială.