Elon Musk a fost dat în judecată de autoritatea americană de reglementare a valorilor mobiliare (SEC) în legătură cu preluarea Twitter, cea mai recentă bătălie în instanță împotriva miliardarului al cărui imperiu cuprinde producătorul de automobile electrice Tesla, compania spațială SpaceX și compania de cipuri cerebrale Neuralink.
Mai jos lista încurcăturilor juridice ale lui Musk, întocmită de Reuters.
Procesele în care este implicat Twitter
Comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori l-a dat în judecată pe Musk pentru a-l obliga pe cel mai bogat om din lume să depună mărturie în cadrul unei anchete privind preluarea gigantului social media Twitter, în valoare de 44 de miliarde de dolari, se arată într-un document depus la tribunal pe 5 octombrie.
SEC declarase în mai 2022 că analizează dezvăluirile lui Musk cu privire la participația sa în companie. Cam în aceeași perioadă, investitorii Twitter îl dăduseră în judecată pe Musk, susținând că acesta a manipulat prețul acțiunilor companiei prin faptul că nu a dezvăluit, în martie 2022, că a acumulat acțiuni în platforma cunoscută acum sub numele de X.
X a fost dat în judecată la 2 octombrie la un tribunal federal din Florida de către o companie de marketing juridic care susține că noul nume al firmei de socializare încalcă marca sa comercială care încorporează litera "X".
Proces pentru contestarea remunerației de 56 miliarde $ pentru Musk de la Tesla
De asemenea, se așteaptă în curând o decizie în urma unui proces fără jurați care contestă remunerația de 56 de miliarde de dolari a lui Musk la Tesla.
În pledoariile finale din februarie, un judecător i-a presat pe avocații directorilor Tesla și pe investitorul care contestă remunerația lui Musk să stabilească dacă creșterea explozivă a companiei a compensat dezvăluirile înșelătoare despre planul de remunerare din 2018.
Multe litigii de muncă
Companiile majore ale lui Musk, Tesla, SpaceX și platforma de socializare X, sunt implicate în mai multe litigii juridice în care se invocă discriminarea pe criterii de vârstă, sex sau rasă.
SpaceX a fost lovită în octombrie de o propunere de proces colectiv intentat de o fostă angajată care susține că firma promovează femeile și minoritățile mai rar decât bărbații albi. Startup-ul spațial a fost, de asemenea, dat în judecată de Departamentul de Justiție al SUA în august pentru că ar fi discriminat beneficiarii de azil și refugiații la angajare.
X se confruntă cu un proces care acuză compania că a concediat în mod disproporționat lucrătorii mai în vârstă după ce Musk a achiziționat-o anul trecut. Un judecător federal din California a refuzat să respingă cazul.
Tesla și Musk se apără de numeroase acuzații de hărțuire și discriminare la locul de muncă, inclusiv procese intentate de Departamentul pentru Drepturi Civile din California și de o agenție federală pentru drepturile civile.
În aprilie, un juriu federal din San Francisco a ordonat Tesla să plătească 3,2 milioane de dolari unui liftier de culoare care a câștigat un proces de hărțuire rasială.
Tesla a declarat că nu tolerează discriminarea și a luat măsuri pentru a răspunde plângerilor lucrătorilor.
Procese declanșate de mesajele pe Twitter ale lui Musk
Mesajele lui Musk pe platforma de socializare pe care o deține acum a stârnit adesea controverse și a fost subiectul unor probleme juridice.
În martie, o curte de apel din SUA a confirmat o decizie a Consiliului Național pentru Relații de Muncă din SUA și a declarat că Musk a încălcat legea federală a muncii prin faptul că a scris pe Twitter că angajații Tesla vor pierde opțiunile de cumpărare de acțiuni dacă vor adera la un sindicat.
În februarie, un juriu din SUA a constatat că Musk și Tesla nu au fost răspunzători pentru inducerea în eroare a investitorilor atunci când miliardarul a scris pe Twitter, în 2018, că are "finanțarea asigurată" pentru a privatiza compania de automobile electrice.
Același tweet a dus la acuzații de fraudă de securitate din partea SEC din SUA și la o înțelegere din 2018 în cadrul căreia Musk a demisionat din funcția de președinte al Tesla, a plătit amenzi și a acceptat să obțină aprobarea unui avocat pentru unele dintre tweet-urile sale înainte de a le posta.
Musk intenționează acum să ceară Curții Supreme a SUA să analizeze dacă SEC și-a depășit autoritatea în aplicarea unui decret de consimțământ, ca parte a acordului din 2018, pe care el l-a numit o "botniță" asupra libertății sale de exprimare.
Înțelegerea cu SEC a dus la crearea unui "fond echitabil" în cadrul căruia se va acorda o plată de 41,53 milioane de dolari investitorilor care au pierdut bani din cauza tweet-ului lui Musk, a declarat un judecător federal în septembrie.
Anchete privind fincțiile de asistență pentru șoferi ale Tesla
Tesla se confruntă cu un proces în care se susține că sistemul său Autopilot a cauzat un accident mortal al unui Tesla Model 3, în urma căruia o persoană a murit și alți doi pasageri au fost răniți, potrivit documentelor depuse la un tribunal din statul California.
Cu toate acestea, un avocat al Tesla, aflat în primul proces din SUA privind acuzațiile că funcția sa Autopilot a dus la un deces, a declarat că accidentul a fost rezultatul "unei erori umane clasice".Compania câștigase în aprilie un proces de referință la Los Angeles în legătură cu un accident al Tesla legat de funcția sa Autopilot, cu o strategie de a spune că le spune șoferilor că tehnologia sa necesită monitorizare umană, în ciuda numelui Autopilot.
Casa secretă a lui Musk
Procurorii federali din Manhattan investighează utilizarea de către Tesla a fondurilor companiei pentru un proiect secret descris la nivel intern ca fiind o casă pentru Musk, a relatat Wall Street Journal în august, citând persoane familiarizate cu acest subiect.
Suspendarea lui Trump
Un avocat al fostului președinte american Donald Trump a cerut pe 4 octombrie unei curți de apel din SUA să reia procesul său, susținând că X a încălcat drepturile sale și ale altor utilizatori la libertatea de exprimare atunci când le-a suspendat conturile. Cazul a fost respins anul trecut.
Acuzații de manipulare a criptomonedei Dogecoin
Musk a fost acuzat în iunie de insider trading într-o acțiune colectivă propusă de investitori care susțin că a manipulat criptomoneda Dogecoin, ceea ce i-a costat miliarde de dolari.
Într-un dosar depus la tribunalul federal din Manhattan, investitorii au declarat că Musk s-a folosit de postările de pe Twitter, de influencerii online și de trucuri publicitare, cum ar fi apariția sa din 2021 la emisiunea "Saturday Night Live" de la NBC, pentru a tranzacționa profitabil pe seama lor prin intermediul mai multor portofele Dogecoin pe care el sau Tesla le controlează.