Elveţia, încă un pas spre renunțarea la banii cash: "Această lansare marchează un moment important"

Ema Apostu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Banca Națională a Elveției (BNS) a mai făcut un pas spre un viitor cashless.

Banca Națională a Elveției (BNS) a anunțat miercuri că noul sistem de plăți instant pentru persoane fizice, recent introdus în Elveția, va stimula utilizarea metodelor de plată fără numerar în această țară, scrie AFP, citată de Agerpres.

Conform BNS, aproximativ 60 de instituții financiare sunt deja capabile să primească și să proceseze plăți instant, acoperind peste 95% din tranzacțiile de retail din Elveția, după lansarea acestui sistem marți.

BNS a anticipat că, în lunile următoare, și alte bănci vor introduce servicii similare, și prevede că toate instituțiile financiare din Elveția vor adera la acest sistem până la sfârșitul anului 2026.

"Această lansare marchează un moment important"

"Plățile instant permit transferul rapid și complet al fondurilor între conturi în doar câteva secunde, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Această lansare marchează un moment important și demonstrează angajamentul tuturor părților implicate pentru un viitor în care plățile fără numerar vor deveni norma în Elveția", a declarat BNS într-un comunicat oficial.

Deși plățile tradiționale rămân în continuare disponibile, BNS subliniază că sistemul de plăți instant oferă avantaje considerabile, cum ar fi rapiditatea și simplificarea procesului de plată. Banca anticipează că "pe termen mediu, plățile instant vor deveni obișnuite în Elveția și vor deschide calea pentru noi inovații în sectorul tranzacțiilor financiare".

Conform unui sondaj realizat de BNS în februarie privind metodele de plată utilizate de companiile elvețiene, "numerarul continuă să fie larg acceptat" și "o mare parte a populației dorește ca plățile în numerar să rămână disponibile".

Același sondaj a relevat că, deși acceptarea aplicațiilor mobile pentru plăți a crescut cu 19 puncte procentuale din 2021, ajungând la 59%, peste 90% dintre companiile care realizează tranzacții fizice acceptă încă numerarul ca metodă de plată.

Economia Elveției, una dintre cele mai dezvoltate

Elveția are una dintre cele mai dezvoltate și competitive economii din lume.Este caracterizată prin stabilitate, un sector financiar puternic și o bază industrială diversificată, axată pe produse de înaltă calitate. Sectorul financiar elvețian este renumit, în special pentru serviciile bancare și asigurări. Zurich și Geneva sunt importante centre financiare globale.

Elveția exportă o gamă largă de produse, incluzând ceasuri, medicamente, produse chimice, instrumente de precizie și echipamente electrice. Are multiple acorduri comerciale internaționale care facilitează accesul produselor sale pe piețele globale.

Nivelul de trai este foarte ridicat, iar salariile sunt printre cele mai mari la nivel global. Acest lucru atrage profesioniști de top din întreaga lume. Elveția are o rată a șomajului scăzută și o forță de muncă bine educată. Sistemul de educație este unul dintre cele mai bune din lume, contribuind la competitivitatea economică.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel