Este etic să folosim fotografii cu copii exploatați pentru reclame umanitare? Cazul Medicilor Fără Frontiere

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Ahmed akacha/ Pexels
Fotografie de la Ahmed akacha/ Pexels

Un grup de medici și activiști pentru drepturile omului acuză ONG-ul că face „profit din imagini de exploatare”. Răspunsul: „Vom aborda această problemă”.

Un grup de medici, fotografi și activiști pentru drepturile omului au acuzat organizația umanitară internațională Doctors Without Borders (DWB) că exploatează suferința pacienților din motive de marketing, punând în pericol aceleași persoane pe care ONG-ul îi asistă la nivel mondial, potrivit Europa Today.

„Credem că Medicii Fără Frontiere a comandat, publicat și profitat de fotografii care pun în pericol și exploatează copiii”, se arată în  scrisoarea deschisă semnată tot de actualii și foștii angajați ai organizației și trimisă consiliului de administrație al DWB.

„Cum este posibil ca o fotografie complet identificabilă a unei grupe de fete de 16 ani violată sub amenințarea armei care solicită îngrijiri medicale la DWB să ajungă să fie publicată în materiale de marketing?” scriu medici și activiști.

Aceștia subliniază modul în care DWB însuși explică, în textul care însoțește una dintre aceste fotografii, „multe dintre aceste femei sunt supuse unor abuzuri suplimentare din cauza rușinii asociate cu agresiunea lor. Multe sunt interzise din comunitățile lor. Acest lucru confirmă faptul că organizația este conștientă de riscurile asociate cu afișarea publică a imaginilor", se menționează în scrisoare.

 

Fotografiile criticate ar fi fost comercializate pentru a strânge bani pentru organizație

Acest fapt a fost considerat lipsit de etică de cei care au participat la redactarea scrisorii. Unul dintre semnatarii documentului, Hassaan Zahid, care a lucrat pentru instituție și este creatorul mișcării „Decolonize DWB”, a declarat: „Întregul model de afaceri al DWB se bazează pe vânzarea mizeriei umane, care face parte din moștenirea sa colonială. Atâta timp cât acest model de afaceri rămâne neschimbat, vom continua să lipsim pacienții de demnitatea lor în numele finanțării operațiunilor.”

Răspunsul organizației Doctors Without Borders 

Un purtător de cuvânt al organizației a spus că munca cu fotografii a fost făcută pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la crizele sub-raportate.

„DWB nu profită din vânzarea de imagini de stoc. În majoritatea acordurilor pe care le avem cu fotografi, există o înțelegere că aceștia își vor păstra drepturile de autor și își vor putea publica sau vinde poveștile și imaginile. Scopul este de a oferi accent cât mai larg pe crizele neglijate, împreună cu poveștile persoanelor implicate, acolo unde sunt de acord”.

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat: „Din păcate, unele imagini, în special cele culese cu mult timp în urmă, sunt departe de a îndeplini standardele adecvate în ceea ce privește reprezentarea demnă a pacienților sau a comunităților. Ne propunem să rezolvăm această problemă”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel