Este sănătos să-ți trosnești degetele? Ce este crepitus

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Obişnuieşti să-ţi pocneşti degetele? Crezi că te relaxează? Mai gândeşte-te!

Știai că sunetul pe care îl scot articulațiile tale când le trosnești are un nume în practica medicală? Se numește crepitus. Acest tip de trosnet se poate petrece involuntar și îl poți experimenta la nivelul genunchilor, gâtului, degetelor, încheieturii mâinii sau gleznelor. Sau s-ar putea să ai un obicei de a-ți trosni articulațiile, cum ar fi cele ale degetelor. Dacă o faci, probabil știi că poți repeta gestul după o pauză de aproximativ 20 de minute, dar este sănătos să tot repeți acest proces. Dacă ai deja boli articulare, obiceiul nu este sănătos.

Dr. Jen Caudle, citat de Yahoo Life spune că este un sunet perfect natural și că nu există motive de îngrijorare dacă se aude un pocnet specific atunci când trosnim încheieturile. Dr. Charles Lawrie, chirurg ortoped la Baptist Health Orthopaedic Care, a spus pentru Yahoo Life. „În cazul unora se întâmplă pe durata mișcărilor din timpul zilei, pentru alții, sunetul apare pentru că acționează în mod intenționat asupra articulațiilor.” De multe ori, acesta este un obicei repetitiv, cum este și rosul unghiilor, spune Dr. Andrea Halim, chirurg ortoped la Spitalul Yale New Haven, pentru Yahoo Life. Poate fi, de asemenea, un tic nervos. Nimeni nu știe cu exactitate de ce articulațiile noastre scot sunete, dar cercetătorii au găsit mai multe posibile explicații. Cea mai comună explicație pentru sunetul respectiv este „cavitația”, conform lui Lawrie.

Baloane de apă

Majoritatea articulațiilor din corpul nostru sunt închise în capsule. Lawrie explică că aceste capsule acționează ca niște baloane de apă care țin lichidul articular care ajută la hrănirea și lubrifierea articulației. „Cavitația apare atunci când există o forță externă ce acționează asupra fluidului articular, determinând formarea de bule mici în fluid”, spune el. Sunetul poate fi al bulelor care se descarcă.

Articulațiile pot scoate, de asemenea, sunete din cauza deteriorării sau a neregularității suprafeței articulației sau a structurii interne a articulației, spune Lawrie. Persoanele cu artrită se confruntă de obicei cu acest tip de articulații, adaugă el. În plus, persoanele cu luxație articulară pot auzi, de asemenea, un pocnet atunci când un profesionist din domeniul sănătății readuce articulația în locația normală.

Deși nu există dovezi că acest obicei este dăunător, medicii te sfătuiesc să eviți trosnirea articulațiilor în mod intenționat, deoarece poate duce la deteriorarea suplimentară, dacă există deja o afecțiune de bază. De exemplu, o persoană cu osteoartrită poate auzi rotula emițând un trosnete din cauza uzării cartilajului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel