Este sigur să aveți copiii în preajma artificiilor? Sfaturi de la experți

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Artificiile de acasă prezintă riscuri mari pentru copii. Dr. Sage Myers, medic la Children's Hospital of Philadelphia, avertizează că „artificiile de acasă sunt cele mai periculoase pentru copii”. Dr. Antonio Caceres, pediatru la Northwestern Medicine Delnor Hospital, recomandă părăsirea imediată a zonei unde amatorii neinstruiți folosesc artificii.

Dr. Danelle Fisher, pediatru și președinte al pediatriei la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, sugerează ca părinții să fie conștienți de împrejurimi și să se asigure că copiii stau la cel puțin 500 de picioare (aproximativ 152 de metri) distanță de locul unde sunt lansate artificiile.

Myers adaugă că artificiile de acasă ar trebui evitate. „Acasă, nu știi niciodată în ce direcție va exploda artificiul,” spune ea. „Artificiile neaprinde pot exploda mai târziu. Copiii nu ar trebui să manipuleze niciodată artificii.”

Dr. Fisher este precaută în ceea ce privește sparklerele. „Ai da copilului tău ceva cu foc pentru a se juca în mod normal? Nu!” spune ea. „Pot arunca scântei care pot aprinde lucruri, copiii pot atinge și se pot arde... sunt cu adevărat nesigure, mai ales pentru copiii mici.”

Dacă părinții consideră că copiii lor mai mari sunt responsabili să folosească sparklere, Fisher recomandă să discute în prealabil despre pericolele potențiale și să supravegheze utilizarea acestora. „Trebuie să le spuneți să țină brațul întins și să stea la șase picioare (aproximativ 1,8 metri) distanță de spațiul altora. Dacă au părul lung, să-l prindă,” adaugă Myers. „De asemenea, ar trebui să poarte încălțăminte închisă.”

Fisher sugerează să evitați sparklerele pentru a fi în siguranță și recomandă utilizarea baghețelor luminoase ca alternativă. „Sunt mult mai sigure,” spune ea.

Artificiile sunt adesea lansate târziu noaptea, după ora de culcare a multor copii mici. Fisher sugerează utilizarea unui aparat de zgomot alb în camera copilului pentru a acoperi sunetele artificiilor. „Nu uitați de animale de companie – câinii pot fi foarte speriați și pot lătra,” spune Fisher. Dacă un animal de companie este nervos în preajma zgomotelor puternice, ea sugerează pornirea televizorului sau a muzicii pentru a ajuta la acoperirea sunetului.

În general, experții spun că un spectacol public este cea mai sigură opțiune pentru a viziona artificii, cu condiția să se țină cont de anumite măsuri de siguranță.

„Trebuie doar să te asiguri că privești din spatele locurilor unde au stabilit barierele de siguranță și să le identifici din timp,” spune Myers. „Supraveghează-ți copiii.”

Dacă nu este stabilită o barieră, Fisher recomandă păstrarea copiilor la cel puțin 500 de picioare (aproximativ 152 de metri) distanță de locul unde vor fi lansate artificiile. „Vrei să te asiguri că sunt la o distanță sigură pentru vizionare, precum și să fii pregătit pentru scântei și zgomot. Artificiile pot fi foarte zgomotoase,” spune Fisher.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) avertizează că artificiile și petardele pot ajunge până la 150 de decibeli, mult mai zgomotoase decât nivelul considerat sigur (75-80 decibeli). „Căștile și dopurile de urechi sunt întotdeauna o opțiune bună de siguranță, chiar dacă credeți că sunteți la o distanță solidă,” spune Fisher. „Artificiile pot fi foarte zgomotoase și nu știți cum vor reacționa copiii. Nu este nimic la artificii pe care trebuie să-l auziți.”

Dacă sunt amplasați la cel puțin 500 de picioare distanță de locul lansării artificiilor, familiile ar trebui să fie în siguranță în ceea ce privește calitatea aerului, spune Fisher, deși poate că vor simți miros de fum în funcție de direcția vântului.

În concluzie, experții spun că, dacă familiile iau măsurile de precauție potrivite, ar trebui să se bucure de spectacolele de artificii de acest 4 iulie. „Este posibil să te bucuri de artificii în siguranță de 4 iulie,” spune Fisher. „Trebuie doar să fii atent.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel