Euro 2024: Spania învinge Anglia și își revendică al patrulea titlu european

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Sport
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Dacă fotbalul se întoarce acasă, este doar pentru că îi aparține Spaniei. Un al patrulea titlu record de Campionat European a fost recompensa lor pentru pasele superbe, jocul remarcabil pe flancuri și finalizarea nemiloasă, chiar dacă a existat un moment în care părea că Anglia ar putea face o altă evadare ilogică la Berlin.

Pentru Gareth Southgate, al cărui al 102-lea meci la conducerea Angliei ar putea fi ultimul său, realitatea este că orice altceva decât o a 27-a victorie consecutivă pentru o echipă spaniolă într-o finală masculină ar fi fost o nedreptate. A fost o dominare în toate, cu excepția scorului. Spania amenințase să facă ravagii după ce a deschis scorul, când aripile lor extrem de rapide s-au combinat, Lamine Yamal pasându-i lui Nico Williams, și răspunsul lor la egalizarea lui Cole Palmer – mai multe pase, mai multă imaginație – a însemnat că nu a fost o surpriză când înlocuitorul Mikel Oyarzabal a transformat centrul lui Marc Cucurella în minutul 86, scrie The Guardian.

Spania 2-1 Anglia: Finala Euro 2024

În timp ce Anglia a luptat, Declan Rice și Marc Guéhi aproape reușind să facă 2-2, au fost depășiți de echipa remarcabilă a turneului. Nu a fost niciun ghinion în cea mai recentă dezamăgire a lui Southgate.

Ce ar fi putut face diferit? Fiind critic, managerul Angliei ar fi putut fi mai îndrăzneț. Accentul a fost pus pe containment, dar Anglia a fost neatentă când a avut mingea și atacul lui Southgate nu a funcționat. Jude Bellingham a fost frustrat înainte de a crea golul lui Palmer, iar Harry Kane, care a fost scos de pe teren în minutul 61 după o prestație slabă, a avut încă o noapte grea ca și căpitan pe scena mare.

Dar să acordăm Spaniei, care și-a urmat succesele din 1964, 2008 și 2012 cu acest triumf rafinat, meritul lor. La 17 ani și o zi, Lamine Yamal a fost cel mai tânăr jucător care a jucat într-o finală internațională masculină, depășind recordul stabilit de Pelé în finala Cupei Mondiale din 1958. Williams, puțin mai în vârstă la 22 de ani, și-a confirmat talentul excepțional chinuindu-l pe Kyle Walker. A fost bucurie pentru basci, văzându-i pe Williams și Oyarzabal marcând golurile.

Luis de la Fuente, nefiind favorit, a făcut o treabă minunată cu această echipă. Cum au răspuns la adversitate! Ieșirea lui Rodri accidentat la pauză nu a făcut nicio diferență, cu Martin Zubimendi un înlocuitor excelent pentru stâlpul mijlocului, și Spania nu a cedat după șocul golului lui Palmer.

Un pas prea departe pentru Anglia

Asta a făcut ca acest pas să fie prea departe pentru Anglia, care a muncit din greu în acest turneu, reziliența, izbucnirile izolate de inspirație și schimbările inteligente aducându-i până aici. Vor urma întrebări dificile pentru Southgate, care a avut dificultăți în a găsi echilibrul corect la mijloc și pe stânga. Spania a reprezentat un test mult superior celui al Italiei în finala Euro 2020, așa că aceasta nu este o oportunitate ratată atât de mare, dar va exista furie pentru lipsa de ambiție a Angliei în prima repriză. Cu Kane părând nefit și Bellingham ajutându-l pe Luke Shaw să-l conțină pe Lamine Yamal, contraatacurile au fost minime.

Există și problema de a înfrunta o opoziție de calibru înalt cu un mijloc care încă se simte improvizat. Fabián Ruiz, Dani Olmo și, până când a ieșit, Rodri au fost mereu în control împotriva dezamăgitorilor Declan Rice și Kobbie Mainoo. Este slăbiciunea veche pentru Anglia și una pe care Southgate nu a rezolvat-o. Cel puțin Mainoo, care arăta fiecare centimetru un tânăr de 19 ani lipsit de experiență când a slăbit în a doua repriză, ar trebui să se maturizeze după ce a strălucit în aparițiile sale anterioare.

Anglia, care s-a aliniat într-un 4-4-1-1 compact, a limitat cel puțin Spania în prima repriză. John Stones l-a oprit pe Williams și Guéhi l-a blocat pe viclenul Álvaro Morata. Shaw, jucând pentru prima dată în 148 de zile, a încercat să-l conțină pe Lamine Yamal.

Un gol de înaltă clasă pentru Spania

A existat o agresiune ocazională din partea Angliei, care dorea ca Bukayo Saka să alerge împotriva lui Cucurella. Rodri a blocat un șut al lui Rice și s-a accidentat oprindu-l pe Kane după ce Bellingham l-a deposedat pe Dani Carvajal. Phil Foden a tras la Unai Simón. Inspirația era scăzută.

Spania, atrasă într-o serie de centrări fără sens, a crescut intensitatea după pauză și a pedepsit Anglia în minutul 47. Presiunea exercitată de Kane și Foden a dispărut, permițându-i lui Zubimendi să treacă prin mijloc. Dintr-o dată, totul era cu un pas în urmă, Shaw nereușind să urmărească fenta lui Lamine Yamal în interior. Carvajal l-a găsit pe extrema și pasa sa a fost perfectă, permițându-i lui Williams să alerge spre ea, să-și deschidă piciorul stâng și să-l învingă pe Pickford cu un șut jos înainte ca Walker să intervină.

Copleșită de un gol atât de elegant, Anglia aproape s-a destrămat. Au fost descompuși, dar cumva au rezistat, Olmo trăgând pe lângă poartă și Stones degajând de pe linia porții de la Morata. Williams și Lamine Yamal au fost aproape. Stones și Rice au continuat să piardă posesia. Southgate a făcut în cele din urmă schimbarea brutală, înlocuindu-l pe Kane cu Ollie Watkins. Palmer a intrat curând în locul lui Mainoo.

O nouă șansă pentru Anglia

Cine a spus că Southgate nu poate face schimbări? A existat neîncredere când Anglia a contraatacat, Saka găsindu-l pe Bellingham, care a căzut și i-a pasat lui Palmer, care a șutat cu nonșalanță de la 20 de metri, învingându-l pe Simón.

Totuși, Spania, care pleacă din Germania cu șapte victorii din șapte, a rămas calmă. Lamine Yamal, care l-a testat din nou pe Pickford, îl chinuia pe un Shaw obosit. Anglia era prea deschisă; Southgate se pregătea să-i introducă pe Kieran Trippier și Conor Gallagher chiar înainte de golul decisiv.

A fost un alt gol superb, Cucurella trecând o centrare joasă pe lângă Walker, Oyarzabal scăpând de Guéhi și marcând din apropiere.

Nu a existat niciun semnal de offside. Anglia a continuat să lupte, Simón respingând o lovitură de cap a lui Rice, Olmo degajând de pe linia porții de la Guéhi. Durerea se întinde pe 58 de ani și Southgate poate că nu va mai fi aici până la Cupa Mondială din 2026.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel