Atacul Rusiei putiniste asupra Ucrainei părea să nu fi ajuns până astăzi la urechile Eurovision.
Oficialii Eurovision au decis astăzi să blocheze participarea Rusiei de la competiție, după ce, cu câteva ore înainte susțineau că vor îngădui reprezentantului țării agresoare la concurs.
”Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei candidaturi ruse la concursul din acest an ar discredita concursul”, se spune în comunicatul EBU.
Rusia nu își desemnase încă un participant la concursul Eurovision.
Decizia a fost aprobată de majoritatea celor care au postat mesaje la anunțul Eurovision:
”Cea mai bună decizie”
”Acesta ar fi trebuit să fie de la început primul răspuns!”
”Să-i fi permis Rusiei să participe, ar fi politizat competiția. Bună decizie din partea consiliului!”, sunt doar câteva dintre comentarii.
Organizatorii Eurovision spuneau ieri că vor accepta participarea Rusiei la Eurovision Song Contest din acest an, în ciuda faptului că Putin a ordonat un atac militar asupra Ucrainei.
Oficialii Eurovision catalogau ieri competiția ca un „eveniment cultural apolitic” și spuneau că „planifică în prezent” să găzduiască participanți atât din Rusia, cât și din Ucraina la evenimentul din luna mai.
„Desigur, vom continua să monitorizăm situația îndeaproape”, au adăugat aceștia.
Mai mulți specialiști din domeniu, citate de BBC, spun că radiodifuzorii ruși, care gestionează participarea țării lor la Eurovision , au fost „un purtător de cuvânt al Kremlinului și un instrument cheie al propagandei politice” și au luat parte la „diseminarea sistematică a dezinformării” împotriva Ucrainei, ceea ce contravine flagrant cu valorile promovate de EBU (European Broadcasting Union - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune).
Tensiunile dintre cele două țări au umbrit și trei ediții anterioare.
Toate cele trei ediții au avut în centrul acestora subiectul Crimeei.
Spre exemplu, în 2016, când Rusia era favorită pentru a câștiga competiția, cântăreața ucraineană Jamala a reușit să câștige voturile majoritare cu o melodie care descrie deportarea tătarilor din Crimeea de către Josef Stalin în 1944 - un capitol îngrozitor pe care parlamentul națiunii l-a descris drept echivalent cu genocid.
Versurile au fost interpretate de mai toată lumea ca o critică adusă anexării Crimeei de către Rusia, în 2014.
Jamala, ea însăși o tătară din Crimeea, a părut să confirme legătura când a spus presei: „Mesajul principal este să vă amintiți și să cunoașteți această poveste. Când știm (toate astea n.r.), vă prevenim”, avertiza artista.
Victoria Jamalei a fost și una geopolitică: cântecul ei a strâns voturi importante din fostele țări sovietice, care, în mod tradițional, votează Rusia, rezultatul fiind catalogat de expertul Eurovision John Kennedy O'Connor ca fiind „o palmă drept peste fața Rusiei”.
Un an mai târziu, concurenta rusă Julia Samoylova a fost blocată să intre în Ucraina, care găzduia competiția din 2017, pentru că ar fi fost ilegal în Crimeea, adică nu a intrat în peninsula anexată ilegal de Kremlin pe la granița cu Ucraina continentală, ci direct din Rusia.
Guvernul ucrainean consideră că persoanele care intră pe teritoriu prin Rusia au trecut ilegal granița.
Postul de televiziune rus Channel One a anunțat apoi că nu va difuza concursul și nici nu va participa.
Crimeea, episodul 3
Și de data aceasta problema a plecat tot de la Crimeea, dar în acest caz problema are legătură cu concursul național Eurovision , din Ucraina.
Câștigătoarea competiției naționale, Alina Pash, a fost nevoită să se retragă săptămâna trecută după ce au apărut informații că a călătorit în Crimeea, în 2015, tot din Rusia, și nu din Ucraina.
Cântăreața a respins acuzațiile.
Pentru a închide toate disputele pe această problemă, Alina a oferit publicului un certificat care atestă că intrarea și ieșirea în Crimeea s-au efectuat legal
Ucraina a selectat trio-ul hip-hop Kalush Orchestra, trupa a înlocuind-o pe concurenta inițială a țării.