Premieră în cercetarea condiţiilor în care fiinţele pământene se vor putea reproduce în condiţiile din spaţiul cosmic.
Cercetătorii din Japonia au anunțat că au obținut embrioni de șoarece la Stația Spațială Internațională (ISS) și aceștia s-au dezvoltat normal, indicând astfel că reproducererea umană în spațiu ar putea fi fezabilă. Această descoperire a fost făcută de Teruhiko Wakayama, profesor la Centrul de Biotehnologie Avansată de la Universitatea Yamanashi, și o echipă de la agenția spațială japoneză (JAXA). Ei au trimis embrioni de șoarece congelați la bordul unei rachete lansate spre ISS în august 2021.
Astronauții de pe ISS au dezghețat acești embrioni într-un stadiu incipient de dezvoltare folosind un aparat special conceput în acest scop și i-au crescut la bordul stației timp de patru zile. Rezultatele au arătat că embrionii crescuți în condiții de microgravitație s-au dezvoltat în mod normal, transformându-se în blastociști, care sunt celulele din care se formează fătul și placenta. Acest experiment a demonstrat că gravitația nu a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării embrionilor, conform unui studiu publicat în revista iScience.
De asemenea, cercetătorii au constatat că starea ADN-ului și a genelor embrionilor nu a suferit schimbări semnificative după ce au fost analizați blastociștii trimiși înapoi pe Pământ.
Acesta reprezintă primul studiu din lume care sugerează că mamiferele ar putea prospera în spațiu și este, de asemenea, primul experiment în care embrioni de mamifere în stadiu incipient au fost crescuți în microgravitație totală pe ISS. Pentru a confirma că acești blastociști sunt normali, cercetătorii planifică să îi transplantă în șoareci vii în viitor.
Aceste cercetări ar putea avea o importanță crucială pentru viitoarele misiuni de explorare și colonizare a spațiului. NASA, prin programul său Artemis, urmărește trimiterea oamenilor pe Lună pentru a învăța cum să trăiască pe termen lung acolo și să pregătească o călătorie spre Marte spre sfârșitul anilor 2030.