Exportul din Marea Britanie către UE, cu 16% mai mic decât dacă Brexitul nu ar fi avut loc. Regatul Unit suferă și șocul ieșirii din Uniunea Europeană, pe lângă urmările pandemiei și ale războiului

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de Anthony Beck, de la Pexels
Fotografie creată de Anthony Beck, de la Pexels

Comerțul din Marea Britanie către UE a scăzut cu 16% față de nivelurile anticipate dacă Brexitul nu ar fi avut loc, a constatat un nou raport.

 

Între timp, comerțul din UE în Marea Britanie a scăzut și mai mult, cu 20%, față de un scenariu în care Brexit nu a avut loc, potrivit raportului publicat miercuri de Institutul de Cercetări Economice și Sociale.

Folosind datele din Regatul Unit și UE, s-a constatat că măsurarea impactului Brexit-ului asupra comerțului dintre Regatul Unit și UE poate da rezultate variate, în funcție de sursa de date și de grupul de comparație utilizat, notează The Guardian.

Raportul, „Cum a schimbat Brexit fluxurile comerciale UE-Marea Britanie?”, a constatat că impactul Brexit-ului asupra comerțului UE-Marea Britanie nu pare atât de mare în comparație cu comerțul Regatului Unit cu restul lumii, deoarece exporturile globale din Marea Britanie au crescut lent. Dar când comerțul Regatului Unit cu restul lumii a fost comparat cu performanța economică mult mai rapidă a UE, care are peste 200 de parteneri comerciali, imaginea a arătat o diferență semnificativă.

Analiza, bazată pe datele lunare ale HMRC și ale Eurostat, a constatat „o reducere substanțială a numărului de produse comercializate din Regatul Unit către UE”.

Comerțul și-a revenit la cea mai mare parte a nivelului său de dinainte de 2021 în termeni de valoare. Cu toate acestea, rămâne semnificativ sub ceea ce ar fi fost altfel dacă ar fi urmat aceeași rată de creștere ca și alți parteneri comerciali.

ESRI a remarcat că exporturile globale de mărfuri din Regatul Unit au crescut lent - o tendință despre care a transmis că ar fi putut fi parțial rezultatul efectelor „deversarii Brexit” asupra lanțurilor de aprovizionare. Se spune că pentru majoritatea țărilor din UE, dimensiunea impactului Brexit-ului a fost în general similară atât pentru exporturi, cât și pentru importuri.

Peter Norris, președintele grupului Virgin și co-convocator al grupului de monitorizare a Brexit, Comisia pentru comerț și afaceri din Marea Britanie, a declarat că „recuperarea comerțului pierdut cu Europa ar trebui să fie o prioritate de vârf” pe măsură ce țara intră în recesiune.

„Guvernul poate face acest lucru eliminând barierele în calea comerțului pe care le-a creat Brexitul”, a adăugat el.

Potrivit ESRI, Irlanda a avut o reducere deosebit de mare a importurilor din Regatul Unit, în comparație cu celelalte modele comerciale internaționale.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel