Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale din România

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Social
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Bruno Thethe)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Bruno Thethe)

Nu vom avea faină de insecte în produsele tradiționale!

Alimentele din gândaci, larve și alte insecte devin o realitate și în România, conform proiectului adoptat în Senat. Se prevede că magazinele vor dispune de rafturi speciale pentru aceste produse. Totuși, utilizarea făinei de insecte în preparatele tradiționale românești va fi interzisă.

Senatul a adoptat recent, în plen, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare şi comercializarea acestor produse în România, operatorilor economici interzicându-li-se includerea noilor alimente în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Au fost înregistrate 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Inițiat de membri ai Partidului Social Democrat, printre care Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea și Diana Tuşa, proiectul de lege a fost introdus în procesul legislativ în luna aprilie a anului 2023.

Conform unui amendament adus de comisiile raportoare și aprobat de plen, au fost detaliate Regulamentele europene care specifică formele de utilizare a alimentelor noi (congelate, sub formă de pastă, uscate, sub formă de pudră, parțial degresate). De asemenea, s-au stabilit condițiile de utilizare a acestor alimente noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care pot fi integrate și proporțiile maxime admise.

„Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel