Într-o apariție comună fără precedent, șefii FBI și MI5 avertizează asupra pericolului reprezentat de China.
Directorii FBI şi MI5 au avertizat miercuri cu privire la o intensificare a activităţilor de spionaj comercial ale Chinei în Occident, într-un discurs comun rar, care a avut loc la sediul serviciilor secrete britanice din Londra, transmite joi AFP.
Directorul FBI, Christopher Wray, a spus că China este „cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale” și a intervenit în procesul politic ale statelor occidentale, inclusiv în alegerile recente. Amenințarea generată de China este, potrivit șefului FBI, una ”imensă” și ”care îți taie răsuflarea”.
Spionaj la o scară nemaivăzută
China a desfășurat spionaj cibernetic pentru a „înșela și fura la scară masivă”, cu un program de hacking mai mare decât cel al oricăror alte țări, luate împreună, scrie BBC.
Wray a avertizat că, dacă China ar lua forțat Taiwanul, aceasta ar „reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare întreruperi de afaceri pe care le-a văzut vreodată lumea”.
În faţa unei audienţe formate din oficiali şi directori din lumea afacerilor la Thames House, directorul general al MI5, serviciul intern de informaţii al Regatului Unit, Ken McCallum, şi directorul poliţiei federale americane, Chris Wray, au afirmat că ameninţarea din partea spionilor chinezi este în continuă creştere.
Ambii au avertizat, de asemenea, că o invazie a Chinei în Taiwan va perturba masiv comerţul şi industria la nivel mondial.
Se pregătește de sancțiuni
Dincolo de furtul de tehnologie, China ia acum și măsuri pentru a-și proteja economia de orice sancțiuni viitoare în cazul în care ar încerca să preia Taiwanul prin forță, luând notițe în urma eforturilor occidentale de a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a spus Wray, arată CNN.
Am văzut China căutând modalități de a-și izola economia de potențiale sancțiuni, încercând să se protejeze de efecte negative dacă vor face ceva care va atrage reacția comunității internaționale”, a spus Wray. „În lumea noastră, numim acest tip de comportament un indiciu”.
El a citat estimări recente dintr-un studiu de la Universitatea Yale conform cărora afacerile occidentale au pierdut 59 de miliarde de dolari ca urmare a războiului Rusia-Ucraina.
„Și dacă China invadează Taiwan”, a spus Wray, „am putea vedea din nou același lucru, la o scară mult mai mare”.
Potrivit lui Ken McCallum, MI5 a avut grijă să îşi extindă operaţiunile în relaţie cu China."Astăzi efectuăm de şapte ori mai multe investigaţii decât în 2018", a spus el."Plănuim să le extindem încă pe atât, menţinând în acelaşi timp un efort major împotriva ameninţărilor ascunse ruseşti şi iraniene".
Potrivit acestuia, serviciile de informaţii chineze adoptă o abordare lentă şi răbdătoare în dezvoltarea surselor şi accesarea informaţiilor, iar puţine ţinte se identifică ca atare."Activităţi ostile au loc în prezent pe pământul britanic", a spus el.
"În ceea ce priveşte volumul, cea mai mare parte a ceea ce este ameninţat de agresiunea Partidului Comunist Chinez nu sunt, ca să spunem aşa, lucrurile de care mă ocup, ci cu ceea ce vă ocupaţi voi - expertiză, tehnologie, cercetare şi avantaj comercial de vârf, dezvoltate şi deţinute de persoane din această sală şi de alţii ca voi", a adăugat el.
Chris Wray a spus că ameninţarea chineză este un "pericol complex, durabil şi omniprezent" pentru SUA şi Marea Britanie, precum şi pentru alţi aliaţi.
China este "hotărâtă să vă fure tehnologia... şi să o folosească pentru a vă submina activităţile şi a vă domina piaţa", a spus directorul FBI.
Directorii FBI şi MI5 au cerut comunităţii de afaceri să rămână vigilentă şi să semnaleze eventuale ameninţări."Partidul Comunist Chinez este interesat de sistemele noastre democratice, mediatice şi juridice. Nu pentru a le imita, din păcate, ci pentru a le folosi în beneficiul său", spus McCallum.