Nu toate zonele cu grasime prezintă același risc pentru sănătate.
Există tot mai multe dovezi științifice care sugerează că nu toate grăsimile sunt la fel, iar ceea ce contează cu adevărat este locul în care corpul nostru le stochează.
Nu este un secret pentru nimeni că excesul de grăsime, crește riscul unor probleme de sănătate. Printre cele mai frecvente se numără bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi științifice că nu toate grăsimile sunt create la fel și ceea ce contează cu adevărat este locul în care corpul nostru stochează aceste grăsimi.
Cel mai periculos tip este grăsimea viscerală, stratul interior solid care se formează de obicei între organele din interiorul abdomenului. De obicei, este cauza unei burte de bere și contribuie la o formă nedorită a corpului, care este tipul de corp cu cel mai mare risc de probleme de sănătate.
De asemenea, în corpul nostru există grăsime subcutanată, un tip de țesut adipos care se află chiar sub piele și provoacă formarea celulitei. Acesta este de fapt cel mai puțin dăunător tip de grăsime și, de obicei, se acumulează în zona coapselor și feselor.
Grăsimea viscerală este periculoasă, deoarece eliberează substanțe chimice și hormoni în sânge, care provoacă inflamație. Acest lucru este legat de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și boala ficatului gras.
Țesutul gras subcutanat nu eliberează substanțe chimice și servește ca strat între piele și mușchi.
Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Texas au efectuat cercetări privind riscurile pentru sănătate cauzate de diferite tipuri de grăsimi.
Ei au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de grăsime viscerală, au un risc cu aproape o treime mai mare de insuficiență cardiacă decât cei care au grăsime subcutanată care provoacă celulita. Legătura era evidentă, chiar și la oamenii slabi.
Oamenii de știință au ajuns la aceste rezultate urmărind 2.399 de persoane cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani pentru o medie de 12 ani și, de asemenea, au subliniat că grăsimea intramusculară (plasată în interiorul mușchilor scheletici) provoacă inflamație.
Multe femei își urau fesele mari și coapsele puternice. Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, Kim Kardashian și Nicki Minaj ajutând la crearea noii tendințe. Și, de fapt, au dreptate.
Dacă ești femeie, nu există un loc mai bun pentru a depozita grăsimea. Desigur, atâta timp cât este tipul de celulită care se află chiar sub piele și nu tipul care este adânc în corp.
Pe lângă faptul că este departe de organele vitale, unde grăsimea poate provoca daune, studiile au arătat că grăsimea stocată în picioare are peste 100 de diferențe genetice față de cea din abdomen, făcând-o mai puțin dăunătoare.
Un studiu din 2010 sugerează că creșterea în greutate în partea inferioară a corpului duce la formarea mai multor celule adipoase, în timp ce creșterea în greutate în zona abdominală duce la extinderea celulelor adipoase, potrivit The Telegraph. Acesta din urmă este mult mai periculos pentru că atunci când celulele adipoase devin prea mari, încep să elibereze acizi grași în sânge, care sunt toxici pentru organism.
Acesta este cel mai periculos tip de grăsime, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer, diabet de tip 2, chiar și demență. Este periculos pentru că înconjoară organele interne. Din acest motiv, persoanele cu o formă a corpului de măr sunt considerate a fi la cel mai mare risc de probleme de sănătate în comparație cu alte tipuri de corp.
Un studiu din 2019 pe aproximativ 160.000 de femei a arătat că cele cu un IMC sănătos (indicele de masă corporală), dar cu o burtă mărită (raport talie-șold de 0,85 sau mai mult) aveau până la 44% mai multe șanse de a muri decât cele care aveau un talie mai subțire. Riscul de boli de inimă și cancer a fost, de asemenea, mai mare la acele femei care aveau un IMC care le încadrau în categoria obezității.
La fel, este important de știut că bărbații au mai multe șanse să depoziteze grăsime în abdomen decât femeile, de unde și termenul de „burtă de bere”.
Femeile sunt oarecum protejate de acumularea în zona abdominală de hormonul sexual estrogen, care trimite în schimb grăsimea pentru a fi depozitată în șolduri și coapse.
Un bust mai mare poate fi un semn de obezitate, care în sine este un factor de risc pentru o serie de probleme de sănătate.
Un studiu din 2008 de la Universitatea Harvard pe peste 90.000 de femei în vârstă de 20 de ani a constatat că cele cu cupe D aveau șanse de trei ori mai mari să dezvolte diabet până la vârsta mijlocie decât celelalte persoane, chiar dacă aveau un IMC sănătos.
În plus, un studiu separat din 2012 sugera că sânii mai mari pot însemna că aceste femei sunt mai predispuse la un tip periculos de grăsime viscerală.
Din păcate, acest lucru arată că femeile cu sânii mai mari au un risc mai mare decât femeile cu fese mai mari de a dezvolta diferite boli.
Multă grăsime pe gât înseamnă că aveți și o mulțime de grăsime în partea superioară a corpului, ceea ce permite acizilor grași liberi să se reverse în fluxul sanguin, crescând riscul de probleme cardiace. De asemenea, un gât mai gros îți poate bloca căile respiratorii în timp ce dormi, reducând cantitatea de somn de calitate pe care o primești. Acest lucru, la rândul său, poate împiedica organele să se odihnească și să se regenereze peste noapte, crescând astfel volumul de muncă al inimii.
Într-un studiu din 2009, prezentat de Asociația Americană a Inimii, cercetătorii au descoperit că un gât mai gros era asociat cu niveluri mai mari de colesterol rău.
Studiul pe 3.320 de persoane a avertizat, de asemenea, că gâturile mai late sunt asociate cu niveluri mai mari de grăsimi din sânge, rezistență la insulină și niveluri ridicate de zahăr din sânge, care sunt factori de risc pentru dezvoltarea diabetului. Un studiu recent publicat în Journal of American Heart Health a constatat că o circumferință a gâtului mai mare de 35,5 cm pentru femei și 43 cm pentru bărbați a fost asociată cu un risc mai mare de probleme cardiace.
Pierderea în greutate și reducerea grăsimii corporale totale vă pot ajuta să vă reduceți nivelul de grăsime viscerală periculoasă.
De asemenea, studiile au arătat că mai mult calciu și vitamina D din organism sunt asociate cu mai puțină grăsime viscerală. Așadar, mâncați legume cu frunze verzi, tofu și sardinele sunt alegeri grozave, precum și produse lactate precum iaurt, brânză și lapte.
Înlocuiți grăsimile saturate cu grăsimi monosaturate găsite în uleiul de măsline, uleiurile de arahide și canola, avocado și nuci.
Nu uitați de exercițiile intense de cel puțin 30 de minute de două până la patru ori pe săptămână. Studiile au arătat că acest lucru are ca rezultat o reducere cu 7% a ratei de acumulare a grăsimii viscerale. Exercițiile viguroase includ mersul rapid, mersul cu bicicleta, exercițiile aerobice și antrenamentul de forță.