Cel mai mare festival de muzică din Ucraina, ATLAS, își va redeschide porțile pentru prima dată de la invazia rusă. Rebranduit ca ATLAS UNITED, festivalul se va întoarce la Blockbuster Mall din capitala Kiev, în perioada 12-14 iulie, după o absență de doi ani. Peste 70 de artiști ucraineni sunt confirmați să urce pe scenă, alături de nume internaționale care încă nu au fost dezvăluite
Fondurile obținute din vânzarea biletelor vor fi donate forțelor armate ale Ucrainei. În cazul în care o sirenă aeriană ar semnala un atac rusesc asupra festivalului, o parcare subteran va fi disponibil pentru adăpost, scrie NME.
Înainte de pauza forțată din cauza războiului, care a început în februarie 2022, ATLAS a atras peste 600.000 de participanți și a găzduit concerte cu nume sonore precum Liam Gallagher, The Chemical Brothers, Placebo, The Prodigy și Kasabian.
În altă ordine de idei, fosta câștigătoare a Eurovisionului, Jamala, a subliniat recent importanța ca artiștii să continue să fie „puternici și creativi” în încercarea lor de a menține atenția asupra conflictului din Ucraina.
„Acum sunt multe războaie în lume și, bineînțeles, nu este ușor să atragi constant atenția asupra ta pentru ca oamenii să nu se obosescă de războiul nostru”, a declarat ea pentru PA Media, explicând de ce crede că Ucraina „nu își poate permite” să boicoteze Eurovisionul din cauza deciziei controversate de a permite Israelului să concureze.
„Dar aceasta este sarcina noastră, a oamenilor care rămân în Ucraina, a oamenilor care luptă, să fim cât mai puternici și creativi... aceasta este sarcina artiștilor de a găsi noi modalități de a-și dezvălui și prezenta țara.”
Jamala a continuat prin a încuraja reprezentantele Ucrainei la Eurovision 2024, Alyona Alyona și Jerry Heil, să acorde cât mai multe interviuri pe acest subiect și „să vorbească despre faptul că războiul din Ucraina continuă”.
Jamala însăși a fost plasată pe lista de urmăriți a Rusiei anul trecut pentru „violarea unei legi penale”. Aceștia susțin că a răspândit informații false despre armata rusă și luptele din Ucraina, după ce în 2022 a fost adoptată o lege care interzice astfel de activități.
Războiul din Ucraina este cel mai mare atac de acest gen asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că acesta a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene.