Festivalul de schimb cultural dintre Kosovo și Serbia, anulat din motive de securitate

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Organizatorii unui festival destinat promovării schimbului cultural între Kosovo și Serbia acuză autoritățile din Belgrad că au cedat presiunilor grupurilor de huligani prin interzicerea evenimentului din acest an.

Într-o declarație publicată joi după-amiază, poliția din Belgrad a invocat motive de securitate pentru a anula evenimentul „Mirëdita Dobar Dan” (în traducere „Bună ziua” în albaneză și sârbă), care trebuia să înceapă în capitala sârbă cu o zi înainte, scrie The Guardian.

Grupurile de tineri din Serbia și Kosovo, care organizează festivalul, acuză Ministerul de Interne al Serbiei că nu i-a protejat de grupurile de huligani naționaliști care au pichetat festivalul și au intimidat participanții. „În timpul prezenței noastre în zona unde festivalul trebuia să aibă loc sub supravegherea poliției, huliganii au reușit să pună un lacăt pe intrarea din spate, creând efectiv o situație în care oamenii sunt ținuți ostatici sub privirile membrilor MUP [Ministerul de Interne al Serbiei], care susțin că nu pot interveni,” au declarat organizatorii într-un comunicat.

Cu câteva zile înainte de începerea festivalului, mesaje precum „Plecați!” și „Nu sunteți bineveniți!” au fost pictate pe exteriorul locației unde urma să aibă loc evenimentul. Festivalul „Mirëdita Dobar Dan”, inițiat în 2014 pentru a depăși diviziunile etnice intensificate de războiul din 1998-1999 dintre Kosovo și Serbia, trebuia să sărbătorească anul acesta a 10-a aniversare.

Anularea festivalului vine pe fondul semnelor de naționalism în creștere și a represiunii asupra vocilor liberale din regiune. Luna trecută, tensiunile au fost amplificate de o rezoluție a Națiunilor Unite pentru a marca 11 iulie ca zi internațională de comemorare a genocidului din 1995 de la Srebrenica, Bosnia și Herțegovina, pe care liderii sârbi l-au considerat un atac fără precedent asupra poporului sârb. Belgradul nu recunoaște declarația de independență a fostei sale provincii Kosovo din 2008, care este majoritar albaneză.

„Din păcate, interzicerea festivalului era prea previzibilă”, a declarat dramaturgul Jeton Neziraj, a cărui piesă „Father and Father” trebuia să deschidă evenimentul joi. „În ultimii șase ani, politica sârbă a investit mult efort în a prezenta orice cooperare culturală între Kosovo și Serbia ca un cal troian, stigmatizând-o în scopuri populiste interne”, a declarat Neziraj pentru The Guardian.

Primarul Belgradului, Aleksandar Šapić, a declarat la începutul acestei luni că este „în mod expres” împotriva desfășurării festivalului în orașul său, susținând că organizatorii falsifică istoria negând că Kosovo este sârbesc. „Sub acoperirea activităților culturale, ei pun întotdeauna sub semnul întrebării patrimoniul cultural și istoric al Serbiei și al poporului nostru”, a spus el.

Politicienii sârbi au criticat festivalul, care trebuia să aibă loc între 27 și 29 iunie, pentru coincidența cu Vidovdan, o sărbătoare națională și religioasă pe 28 iunie care comemorează martirii sfinți sârbi căzuți în bătălia de la Kosovo din 1389. În replică, organizatorii festivalului nu au programat niciun eveniment public pentru acea zi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel