Ei investesc cantități enorme de resurse și efort pentru a preveni orice schimbare în Rusia. Caută un inamic străin, spune un fost agent FSB
Mihail Sokolov, un fost activit politic anti-Kremlin, dezvăluie pentru CNN modul în care a fost recrutat în timp ce se plimbă cu precauție prin canalele Amsterdamului și speră la azil în Țările de Jos.
„Dacă credem cuvintele agenților FSB, ei spun că CIA încearcă să înceapă o revoluție în Rusia și că Navalnîi este un agent CIA”, a spus Sokolov despre serviciul care a înlocuit KGB-ul după căderea Uniunii Sovietice. .
„Ei investesc cantități uriașe de resurse și efort pentru a preveni orice schimbare să aibă loc în Rusia. Caută un inamic străin”, a adăugat el.
El spune că FSB este, de asemenea, „obsedat” să descopere cine i-ar putea urma lui Alexei Navalnîi , acum închis, ca lider al mișcării de opoziție din țară.
CNN a contactat FSB și CIA pentru a comenta acuzațiile lui Sokolov. FSB nu a răspuns, iar CIA a refuzat să comenteze. CNN spune că nu au văzut dovezi sau acuzații credibile cu privire la implicarea guvernului SUA în mișcările de opoziție ruse.
Sokolov a declarat pentru CNN că, atunci când s-a implicat pentru prima dată în activismul politic, în 2016, era încă „un student obișnuit de 19 ani”. Apoi s-a alăturat Partidului Comunist Rus, în esență un grup de opoziție sancționat de Kremlin, a făcut campanie împotriva creșterii tarifelor de transport public. Dar și-a lansat propria anchetă independentă anticorupție asupra oficialilor locali, care ar fi putut să fi atras atenția oficială.
„Rusia de acum și Rusia din 2016 sunt două țări diferite. Pe atunci puteai să fii încă un activist și să fii în siguranță. Nu sunt orb, am văzut ce probleme au avut țara mea, oamenii mei. Am văzut cum trăiește Europa. Am fost motivat să îmi fac țara mai bună”, a adăugat el.
Dar, în timp ce era angajat în activism, a evitat și serviciul militar, Sokolov spune că FSB l-a șantajat.
„Am fost invitat la o întâlnire cu șeful biroului militar unde am fost întâmpinat de un ofițer FSB. Mi-a spus că mă urmăresc de ceva vreme și mi-a dat de ales: să accept să cooperez sau să merg la închisoare pentru doi ani”, a recunoscut el.
Sokolov a spus că îi era frică de închisoare și a concluzionat că acceptarea postului oferit în FSB este singura lui cale de ieșire.
În decurs de un an, în 2017, Sokolov a început să facă voluntariat în campania anticorupție a lui Navalny. Până în 2021, a fost membru al personalului organizației și susține că a trimis către FSB toate informațiile pe care le-a obținut . Uneori chiar i se părea că interesele FSB sunt aliniate cu ale lui.
"La nivel regional, ei sunt cu adevărat interesați să descopere oficiali corupți. La nivel național, ei erau interesați de cine finanțează campania lui Navalnîi. Aveau o teorie că CIA o face", a dezvăluit Sokolov, adăugând că nu a văzut vreo dovadă a finanțării CIA, în timpul în care a lucrat la campania lui Navalnîi, Navalnîi însuși a negat întotdeauna categoric orice legătură cu serviciile de informații americane.
Când Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva dizidenților din Rusia, Sokolov spune că managerii lui FSB l-au trimis în fosta republică sovietică Georgia. Acolo trebuia să se infiltreze în comunitatea tot mai mare de expatriați de ruși care fugiseră de represiunea în creștere. Lui Sokolov i s-a părut că FSB-ul era extrem de îngrijorat de faptul că CIA recrutează ruși.
„Ei credeau că serviciile de securitate georgiene recrutează dizidenți ruși și că totul era condus de CIA americană”, a spus Sokolov, deși din nou nu a văzut nicio dovadă că acest lucru se întâmplă cu adevărat. El a mai spus că nu a crezut niciodată pe deplin că ceea ce făcea FSB este corect. Cu toate acestea, el și-a îndeplinit misiunile timp de mai bine de cinci ani.
Un alt tânăr activist a spus pentru CNN o poveste similară despre recrutarea forțată și apoi despre cerințele FSB.
Vsevolod Osipov era membru al Partidului Libertarian, marginal din Rusia, când a fost abordat.
După ce a fost reținut, în mai 2021, pentru că a participat la un protest împotriva arestării lui Navalnîi, Osipov a acceptat să spioneze indivizi și grupuri care se opun guvernului președintelui Vladimir Putin . În schimb, a evitat să execute o pedeapsă cu închisoarea.
„Am avut diverse sarcini. A trebuit să găsesc anumiți oameni și să-i cunosc. De exemplu, cu liderul Partidului Libertarian din Rusia, Jaroslav Conway , și cu coordonatorul șef al Fundației Rusia Liberă din Georgia, Antoni Mikhalchuk ”, își amintește el.
Și susține că FSB-ul a arătat un mare interes pentru a stabili dacă organizațiile de informații occidentale sunt conectate la organizațiile lor. "Am avut sarcini destul de complicate. De exemplu, să aflu cine cooperează cu Occidentul sau să aflu ce se întâmplă în culise într-o anumită organizație, dacă opoziția lucrează pentru serviciile speciale americane sau pentru alte servicii speciale străine...", a explicat el.
Osipov a spus că a fost trimis în Georgia, unde i s-a spus să prezinte opiniile comunității ruse, în special despre războiul din Ucraina, precum și să monitorizeze modul în care alte țări și organizații neguvernamentale îi ajută pe refugiații ucraineni.
„De îndată ce a început războiul, ghidul meu m-a rugat să aflu ce crede comunitatea rusă în general despre invazia Ucrainei. De asemenea, FSB a vrut să afle cine cooperează cu serviciile de securitate occidentale și cum sau dacă cineva primește finanțare din străinătate. Au fost mereu îngrijorați de pericolul pe care l-ar putea reprezenta pentru Putin și Kremlin.
Când apare o comunitate uriașă de imigranți în străinătate, unde oamenii vorbesc liber între ei, lucrează împreună la proiecte, îi ajută pe refugiații ucraineni și astfel creează de fapt o mini-Rusie în imigrație, care nu este controlată de FSB - atunci se tem că va se întâmplă din nou revoluția din 1917, când Lenin a venit la Moscova și a început revoluția. Le este frică că regimul lor se va prăbuși în timpul acestui război”, a spus Osipov.
El spune că vorbește acum cu CNN pentru a încerca să-și corecteze unele dintre greșelile și poate să-și protejeze cumva mama, care se află încă în Rusia.
"Îmi doresc foarte mult să mă întorc acasă. Nu urăsc țara, urăsc guvernul nostru", a adăugat Osipov.