Freddie Mercury s-a impus ca un lider legendar al trupei Queen datorită vocii sale puternice și show-ului său extraordinar. A fost extrem de talentat și a distrat publicul așa cum multe alte vedete muzicale nu au reușit. În istoria rockului, câteva dintre cele mai bune momente ale lui Freddie Mercury au devenit consacrate, iar chitaristul Queen, Brian May, a declarat că un moment iconic a fost complet spontan.
În timp ce Queen a oferit multe spectacole excelente pentru public, spectacolul Live Aid de pe stadionul Wembley din 1985 este unul dintre cele mai legendare concerte ale unei trupe. Live Aid a avut o distribuție excelentă în acel an, incluzând trupe precum Elton John, U2, The Who, Sting, David Bowie și George Michael.
Cu toate acestea, Queen a furat spectacolul, în principal datorită determinării lui Mercury de a oferi cea mai bună performanță a sa. A avut o energie de neoprit și a cântat fiecare cântec la volum total. La un moment dat, a făcut un apel și răspuns cu publicul. El a scandat "ayo" la diferite înălțimi și durate și aștepta ca publicul să strige înapoi.
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Brian May a fost întrebat dacă acel moment a fost planificat. May a confirmat că a fost spontan și a spus că Mercury a decis pur și simplu când a fost momentul potrivit pentru a-l face.
"Nu l-am planificat. A depins întotdeauna de Freddie, dacă a vrut sau nu să o facă, iar el pur și simplu a avut încredere că era momentul potrivit", a împărtășit May.
"Freddie a avut o aptitudine, trebuie spus - pur și simplu se putea conecta. Se conecta cu toată lumea. De îndată ce a spus 'Ey yo', asta a fost - locul a făcut implozie. Îmi amintesc că mă uitam la Roger și mă gândeam: "Se pare că a funcționat!".
Mulțimea a răsunat în timpul spectacolului Queen și a apreciat energia lui Freddie Mercury. Cu toate acestea, May a spus că nu au avut nicio idee despre cât de bine s-au descurcat odată ce setul lor s-a încheiat.
"Absolut nicio bănuială. Ieși din astfel de lucruri cu un sentiment de mare entuziasm, dar faci și post-mortem: "O, Doamne, nu am făcut asta, aș fi vrut să fac asta, asta a mers prost", a continuat May.
"M-am simțit diferit pentru că nu era un public Queen - toate biletele pentru Live Aid au fost vândute înainte ca noi să fim anunțați pe afiș - și totuși au reacționat în acel mod. M-a impresionat enormitatea acestui lucru: "Radio Ga Ga Ga", clap, clap. Să văd că se întâmpla asta mi-a dat mari fiori pe șira spinării."
Queen are multe cântece pe care publicul le poate cânta ușor. Cu toate acestea, trupa nu a fost întotdeauna de acord ca spectatorii să le strige versurile. Într-un interviu acordat Total Guitar, May a declarat că trupa a fost frustrată de această tendință, dar a decis să cânte alături de ea în loc să se opună. Acest lucru a dus la unul dintre cele mai mari hituri ale lor: "We Will Rock You".
"I-am spus lui Freddie: "Poate că, în loc să luptăm împotriva acestui lucru, ar trebui să îl încurajăm", a explicat May.
"Poate că ar trebui să valorificăm acest tip de energie care pare să se întâmple. [...] Dacă ei pot cânta, ce ar trebui să cânte? Și, odată cu asta, puteam să aud în capul meu: "O vom face, vă vom zgudui! Speram ca acest lucru să devină ceva care să prindă. Am avea un cântec care ar fi condus de public. Așa că de aceea nu există tobe acolo. Totul a fost menit să implice publicul... cumva a funcționat", a adăugat el.