Dieta bogată în fructe și legume colorate aduce beneficii pentru sănătatea femeilor.
Chiar dacă este iarnă, rafturile magazinelor sunt pline de legume și fructe, atât de sezon, cât și exotice. Iar varietatea acestor produse ar trebui să ne bucure, căci un consum ridicat de fructe și legume colorate este benefic pentru sănătatea femeilor.
Cercetătorii au revizuit studiile care au investigat efectul dietei ”curcubeu” asupra afecțiunilor autoimune la femei, această dietă fiind, de altfel, o modalitate sănătoasă și eficientă de a reduce stresul oxidativ și inflamator. Potrivit oamenilor de știință, aportul de carotenoizi poate fi important pentru prevenirea pierderilor vizuale și cognitive.
”Această revizuire se bazează pe decenii de lucrări anterioare care arată în mod concludent că o dietă bogată în fructe și legume - multe dintre acestea conținând carotenoizi, responsabili pentru unele dintre culorile vii ale fructelor și legumelor - este asociată cu îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea, precum și cu un risc mai scăzut de boli cronice.
Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt probabil multifactoriale, dar posibilele motive pentru care carotenoidele sunt benefice sunt din cauza activității antioxidante și antiinflamatorii”, a declarat dr. Amy Keller, profesor asistent în cadrul Diviziei de Endocrinologie, Metabolism și Diabet de la Universitatea Colorado Denver, care nu a fost implicată în revizuire, notează Medical News Today.
Potrivit studiilor, unele carotenoide pot încetini pierderea masei osoase, fapt ce le fac benefice pentru sănătatea femeii, în special a celor ajunse la menopauză, când se știe că acestea sunt mai predispuse la osteoporoză și alte afecțiuni legate de sistemul osos.
Printre aceste carotenoide se numără licopenul, beta-carotenul, luteina și zeaxantina.
Oamenii de știință au remarcat că nivelurile ridicate de luteină și zeaxantină sunt legate de incidența și prevalența mai scăzută a cataractei și a degenerării maculare legate de vârstă. Totodată au remarcat că cele două elemente cresc eficiența celulară și îmbunătățesc funcția cognitivă la copii, tinerii adulți, adulți mai în vârstă, precum și la persoanele cu tulburări cognitive.
Cercetătorii au adăugat că alte studii demonstrează că nivelurile ridicate de carotenoizi serici au fost, de asemenea, legate de un risc redus de:
- cancer ovarian și de sân
- sarcopenie, pierderea masei musculare
- ridarea pielii
- inflamație
- scleroza multiplă, o afecțiune progresivă, de tip autoimun, care se manifestă în special la persoanele tinere, femeile fiind mai predispuse.
Licopenul se găsește în roșii, pepene verde, portocale roșii, grapefruit roz, caise, măceșe și guava.
Luteina se găsește în gălbenușul de ou, în spanac, varză, porumb, ardeiul portocaliu, kiwi, struguri și dovlecei.
Printre alimentele bogate în zeaxantină se numără ouăle, portocalele, strugurii, porumbul, fructele goji, mango, ardeiul portocaliu și alte câteva legume și fructe.
Vezi și: Top 15 alimente bogate în calciu