Problema alimentării cu gaze a statelor europene pentru iarna care vine devine tot mai presantă pentru statele europene, scrie Rador.
Germania, foarte dependentă de gazul rusesc, este una dintre ţările cele mai preocupat să rezolve criza aprovizionării. A primit deja asigurări că Norvegia îşi va spori exporturile, iar cancelarul Olaf Scholz pune, în continuare, accent pe solidaritatea europeană. Ar urma să viziteze şi Spania, stat care are ambiţia să devină unul dintre principalii furnizori de gaz pe continent.
Visul Spaniei de a fi sursa de gaz pentru Europa este pe punctul de a deveni realitate - spune premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
Analiştii economici remarcă contextul favorabil Spaniei de a-şi îndeplini acest vis, cum îl numeşte premierul spaniol. Săptămâna trecută, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că gazoductul peste Pirinei ar fi bun pentru Europa în încercarea de a reduce dependenţa de gazul rusesc.
De altfel, El Pais scrie că Olaf Scholz va veni în octombrie la Madrid, să vorbească cu premierul Sanchez despre gazoductul MidCat, ceea ce - spun jurnaliştii madrileni - este un pas semnificativ în finalizarea proiectului.
Gazoductul MidCat este un proiect început acum 10 ani şi realizat deja în mare parte în partea de sud a Munţilor Pirinei. În 2019, lucrările au fost sistate, în special din cauza lipsei de interes a părţii franceze. Acest gazoduct va fi o prelungire a unei conducte magistrale deja funcţionale - Medgaz - care aduce în Peninsula Iberică gaz din Algeria.
Gazele din Africa de Nord vor ajuta decisiv Spania și țările din nordul şi centrul Europei. La acestea, Spania va putea adăuga și gazul importat din SUA, adus cu vapoare în formă lichidă şi regazeificat prin puternica infrastructură spaniolă.
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din Mozambic, ţară unde atacurile islamiştilor ameninţă proiecte de gaze naturale prin care UE urmăreşte să-şi diminueze dependenţa energetică faţă de Rusia, relevă un document intern european despre care scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.
Căutarea de surse de energie alternative celor ruseşti după agresiunea rusă în Ucraina a crescut interesul blocului comunitar faţă de îndepărtatul Mozambic, ţară care după Nigeria şi Algeria deţine a treia cea mai mare rezervă dovedită de gaz natural a Africii, iar pe coasta sa de nord-est companiile occidentale au început să construiască un mare terminal de gaze naturale lichefiate (LNG).
Compania franceză Total conduce un consorţiu internaţional care va extrage de acolo gaz natural, care va fi apoi lichefiat în terminalul aflat în construcţie şi în final exportat către Europa şi Asia, începerea producţiei pe scară extinsă fiind preconizată pentru anul 2024.
Compania italiană ENI estimează că va reuşi să exporte primele cantităţi de gaze încă de anul acesta, folosind un terminal LNG plutitor, însă ar fi vorba despre volume mici. Alte mari companii din sectorul exploatării hidrocarburilor, printre care şi gigantul american ExxonMobil, sunt implicate în proiect.
Acest proiect se înscrie pe de altă parte şi în obiectivul de contracarare a influenţei Rusiei şi Chinei în Mozambic, la trei ani după ce compania privată rusă de mercenari Wagner şi-a retras majoritatea efectivelor, în urma unui şir de înfrângeri în faţa militanţilor islamişti.
Mozambicul se confruntă din 2017 cu insurgenţa militanţilor conectaţi Statului Islamic în provincia sa nordică Cabo Delgado, zonă bogată în rezerve de gaz natural. O misiune militară a statelor din sudul Africii şi o intervenţie separată a trupelor rwandeze au oprit începând de anul trecut extinderea insurgenţei, dar situaţia rămâne foarte volatilă şi atacuri violente pe o scară mai restrânsă au continuat în mai multe districte, se arată într-un document intern al UE.
În acest document redactat de Serviciul European de Acţiune Externă se propune finanţarea cu 15 milioane de euro a misiunii Comunităţii de Dezvoltare Sud-Africane (SADC), organizaţie ce reuneşte 16 state africane, dintre care mai puţin de jumătate au trimis trupe în Mozambic. Acelaşi document menţionează de asemenea o propunere de ajutor pentru misiunea rwandeză.
De teamă că guvernul de la Maputo ar putea pierde din nou controlul în partea de nord a ţării, ori că ar putea fi tentat să ceară ajutor din partea Rusiei sau a Chinei, UE a promis deja Mozambicului un ajutor suplimentar de 45 de milioane de euro destinat consolidării armatei acestei ţări, unde islamiştii şi-au intensificat recent atacurile. UE contribuie de asemenea la instruirea armatei din Mozambic printr-o misiune proprie trimisă în această ţară.
Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.
Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.
"Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta", susţine Gazprom.
În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar marţi se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.
Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.