Gazprom șantajează în continuare statele europene.
Gazprom va opri furnizarea de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream timp de trei zile, în perioada 31 august - 2 septembrie. Compania invocă din nou motive ce țin de lucrările de întreținere.
După ce Gazprom a anunțat suspendarea furnizării de gaz prin gazoductul Nord Stream timp de trei zile, prețurile au crescut imediat cu 7%, până la 2.800 de dolari per mia de metri cubi și s-au apropiat de un nou record istoric.
Potrivit companiei, pe 31 august, singura unitate de pompare a gazului, Trent 60, aflată în funcțiune la stația de compresoare „Portova” va fi oprită timp de trei zile pentru „lucrări de întreținere și preventive programate”. Lucrările vor fi realizate în comun cu specialiștii companiei Siemens.
„Gazprom” spune că lucrările ar trebui efectuatw la fiecare 1000 de ore, conform documentației tehnice a companiei Siemens. Acestea includ inspecția carcasei pentru deteriorări și curățarea acesteia, inspecția sistemelor de alimentare cu ulei, aer, îndepărtarea produselor de ardere pentru scurgeri etc.
„În perioada de întreținere a Trent 60 DLE DPA din 31 august 2022 până în 2 septembrie 2022, transportul de gaze prin gazoductul Northern Stream va fi suspendat timp de trei zile”, se arată în comunicat. „Gazprom” insistă că după finalizarea lucrărilor și în lipsa unor defecțiuni tehnice, alimentarea cu gaz va fi restabilită la 33 de milioane de metri cubi pe zi.
În ajunul anunțului scoaterii unității pentru întreținere la stația de compresoare „Portova” și suspendarea alimentării cu gaz din Federația Rusă către Europa pentru trei zile, prețurile au fluctuat la nivelul de 248,2 euro pe MWh, sau 2.644 de dolari pe mia de metri cubi.
Prețurile ridicate la combustibilul albastru s-au menținut încă de marți, când „Gazprom” a anunțat că cotațiile de iarnă ar putea crește la 4.000 de dolari per mia de metri cubi. Contractele extrem de costisitoare se datorează reducerii tot mai mari a aprovizionărilor din Rusia, care pune în pericol umplerea la timp a depozitelor în Europa în ajunul sezonului de încălzire și trecerea stabilă a acestuia.
După ce compania rusă a anunțat închiderea Nord Stream, prețurile au urcat la 262,8 euro pe MWh, sau mai mult de 2.800 de dolari per mia de metri cubi. Astfel, creșterea în acel moment a fost de aproape 7%. După aceea, contractele au scăzut ușor la 257,4 euro pe MWh (2.742 dolari pe mia de metri cubi), iar tranzacționarea s-a închis la acest nivel.
Ultimul record de preț a fost stabilit la începutul lunii martie, când invazia Rusiei în Ucraina a zguduit piețele. În același timp, cotațiile au sărit la 270 de euro pe MWh, sau 2.876 de dolari la mia de metri cubi, ceea ce este recordul actual.
Deși Gazprom spune că va relua livrările după întreținere, creșterea bruscă a prețului contractului semnalează lipsa de încredere a pieței în astfel de promisiuni. La mijlocul lunii iulie, Gazprom a oprit deja livrările de Nord Stream-1 din cauza necesității de întreținere, iar la acel moment o serie de oficiali de top din UE și-au exprimat disponibilitatea pentru faptul că fluxurile de gaze nu vor fi restabilite.