Moscova pune presiune pe Europa.
În documentul consultat de Reuters, Gazprom anunţă că nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale cu privire la furnizarea de gaze naturale din cauza unei "situaţii extraordinare", care nu poate fi controlată de grupul rus.
Gazprom adaugă că măsura invocării "forţei majore", o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, "ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp".
Un trader citat de Reuters susţine că scrisoarea are legătură cu livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat luni, la Baku, un memorandum privind parteneriatul strategic în sectorul energetic cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, se arată pe site-ul Comisiei Europene.
Memorandumul de înțelegere privind Parteneriatul Strategic Energetic include angajamentul de a dubla capacitatea Coridorului sudic de gaze pentru a furniza anual cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaz către UE până în 2027.
Azerbaidjanul deja își majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.
Memorandumul mai precizează că UE și Azerbaidjan au în comun o tranziție accelerată la energia din surse regenerabile și lupta împotriva emisiilor nocive în atmosferă.
După semnarea documentului, Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, va purta un dialog energetic cu ministrul Energiei al Azerbaidjanului, Parviz Shahbazov, pentru a discuta despre implementarea practică a pașilor menționați.
În plus, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va reuni la Bruxelles pe 19 iulie pentru a analiza probleme generale ale relațiilor bilaterale și pentru a discuta domenii potențiale de interes reciproc pentru cooperarea viitoare.
Un rol important îl va juca și finalizarea construcției interconexiunii Grecia-Bulgaria. Acesta permite transportul gazelor naturale azere în Bulgaria și de acolo în restul Europei.
OMV se aşteaptă ca livrările din Rusia prin gazoductul Nord Stream 1 să se reia aşa cum era planificat, după efectuarea lucrărilor de mentenanţă, a anunţat luni grupul energetic austriac, după ce, conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip "forţă majoră" cu privire la livrările de gaze.
Într-un comunicat, OMV precizează că nu poate face comentarii în legătură cu comunicarea sa operaţională cu Gazprom, în cadrul relaţiilor lor contractuale, iar un purtător de cuvânt a adăugat că livrările de gaze către OMV încă sunt mai reduse cu aproximativ 70% faţă de nivelul convenit.
Cel mai probabil, decizia Gazprom va escalada tensiunile dintre Rusia şi Occident pe tema invaziei ruseşti din Ucraina. Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni Moscovei, şi-a propus să înceteze să mai utilizeze combustibil fosili ruseşti din 2027, însă, pentru moment, vrea ca livrările de gaze ruseşti să continue până când va putea să găsească alţi furnizori.
Forța majoră este o clauză standard în contractele de afaceri și definește circumstanțe extreme care eliberează o parte de obligațiile legale. Declarația nu înseamnă neapărat că Gazprom va opri livrările, mai degrabă că nu ar trebui să fie făcută responsabilă dacă nu respectă termenii contractului.
Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al Germaniei, a fost printre clienții care au spus că a primit o scrisoare și că a respins oficial cererea ca nejustificată.
Livrările de gaze ruseşti au scăzut de-a lungul tuturor marilor rute de tranzit, inclusiv prin Ucraina şi Belarus, dar şi prin intermediul conductei Nord Stream 1, la care se efectuează în prezent lucrări de mentenanţă.