Geoană, despre reconstrucția Ucrainei: ”Respirăm și către est” / Mai există o altă încercare a Rusiei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Mircea Geoană a vorbit despre riscurile, dar și despre oportunitățile războiului din Ucraina.

Mircea Geoană remarcă o schimbare de comportament din partea Moscovei.

Secretarul general adjunct al NATO arată că Rusia vizează incapacitarea economiei ucrainene și dă ca exemplu blocada navală din zona portului Odesa.

Vom avea un război informațional, cibernetic și cred că aici trebuie să  fim și noi pregătiți pentru a face față ofensivei rusești în spațiul comunicațional și, probabil, cibernetic”.

Ajutorul Occidentului are o masivă componentă de sprijin financiar. Pe lângă tranșeele de pe câmpul de luptă, mai există o altă încercare a Rusiei, ca un element de noutate: loviturile în profunzime ale Rusiei împotriva instalațiilor militare ucrainene au făcut loc unor lovituri împotriva unor infrastructuri economice vitale, fiind clar că există o dorință de a sufoca economic Ucraina.

Blocada de facto a Mării Negre, accesul la porturile ucrainene. Portul Odesa nu e ocupat de Rusia, dar nu poate funcționa”, spune fostul ministru de externe.

Zelenski a confirmat intențiile Rusiei, care blochează exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră și avertizează că peste 22 de milioane de tone de grâu nu pot fi livrate. ”Blocarea rusă a porturilor noastre destabilizează situația la nivel global”, spune președintele ucrainean.

Reconstrucția Ucrainei: ”Să respirăm și către est”

Acesta anticipează o dezvoltare importantă în ce privește fondurile pentru Ucraina, și anume accentul care se va pune pe reconstrucția post-conflict a țării vecine, care va implica sume ”cu adevărat colosale”.

Al treilea pachet care deja începe să fie discutat este unul pentru reconstrucția Ucrainei după război, iar acolo vorbim de sume cu adevărat colosale. Pentru țări ca Polonia, ca România este o șansă și o invitație de a fi parte la un efort de reconstrucție, care să permită să respirăm și către est, acolo unde România nu a fost prea prezentă până acum. Respiram către vest, de unde venea majoritatea businessului. Sper ca, astfel, și estul României să poată să crească”, a explicat Mircea Geoană, în podcastul Fain & Simplu.

Despre relația Rusiei cu NATO

Geoană a declarat zilele trecute că NATO nu mai este legată de angajamentele din trecut de a se abține de la desfășurarea forțelor sale în Europa de Est, deoarece Rusia a încălcat acordurile, spune Geoană.

Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând "prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale", în special în Europa Centrală şi de Est.

"Au luat decizii, s-au angajat să nu-și atace vecinii, dar o fac”.

Atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a "invalidat conţinutul acestui Act fondator", a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel