George și Olivia Harrison: Inimile din spatele Romanian Angel Appeal - Fundația care a transformat orfelinatele din anii 90

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Captură Youtube Romanian Angel Appeal
Foto: Captură Youtube Romanian Angel Appeal

Într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale profunde, George și Olivia Harrison au ales să transforme suferdicarea față de coința în speranță prin inițiativa lor umanitară, Romanian Angel Appeal. Povestea lor inspirațională despre copiii orfani din România dezvăluie puterea compasiunii și importanța implicării în schimbarea lumii.

Olivia Harrison:
"Atunci când Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat în România, presa occidentală a intrat și a dezvăluit multe orfelinate, o criză foarte severă pentru mulți sugari și copii, și am ajuns să merg acolo. Linda, Yoko și Barbara au vrut toate să facă ceva. Elton [John] a donat și el. Și înainte să-mi dau seama, toți donaseră bani. Așa că am crezut că trebuie să merg acolo. Așa că am mers, am intrat în niște orfelinate. George era în studio cu Wilburys, și m-a sunat, și i-am spus: 'Sunt în București.' 'Ce faci acolo?' Cumva m-am întâlnit cu Dave Stewart pe drum - nu pe șosea, ci undeva în zilele dinainte - și a spus: 'Oh, o să-ți dau două melodii, o să-ți dau o melodie pentru a strânge bani.' Și i-am spus lui George asta, am spus, 'Am această melodie de la Dave Stewart, așa că dacă ai timp și te gândești, poate voi ați putea face o melodie.' Am mers la culcare și m-am trezit dimineața, și ei au oprit ceea ce făceau și au înregistrat acea melodie."

George Harrison despre melodia "Nobody’s Child":
"Mi-am amintit de acea veche melodie de la sfârșitul anilor '50, 'Nobody’s Child' - Lonnie Donegan o avea pe unul dintre albumele sale. Îmi aminteam puțin cum mergea melodia, dar nu știam versurile. În cele din urmă am luat legătura cu Joe Brown în Londra, care știa primul vers, dar nu și restul. Așa că am scris eu versul al doilea (‘In every town and village there are places just like this/With rows and rows of children, babies in their cribs/They’ve long since stopped their crying/As no one ever hears/And there’s no one there to notice them or take away their fears’). ...[Organizarea albumului caritabil este] nimic în comparație cu ceea ce fac Olivia și toți tâmplarii și electricienii care își dau timpul gratuit. Aceasta este doar mica mea contribuție."

Olivia Harrison despre experiența personală și adopție:
"Am mers acolo pentru că știam că situația este disperată. Deja cercetasem organizații caritabile cărora le puteam dona, și după ce am devenit responsabilă pentru o donație de la Apple Corps și Elton, am simțit că trebuie să merg acolo și să văd cum a fost folosită. Dar când am fost acolo, am văzut că orice am putea face nu ar fi suficient. ...Am intrat într-un orfelinat și un băiețel mi-a rămas în minte. Era o dormitorie plină de copii mici în pijamale care cântau pentru mine. Acest băiețel doar stătea acolo, și am descoperit că era surd. Era atât de izolat, dar i-am dat un caleidoscop să privească prin el și fața lui s-a luminat. Pentru mine, el a reprezentat toți copiii. Și dacă îți deschizi inima pentru o persoană, nu cred că poți opri."

Mărturii și Reflecții

Bianca-Cristina din Constanța, România:
"Olivia Harrison este văduva lui George Harrison, unul dintre foștii Beatles. Este subțire, blândă și frumoasă, o persoană discretă și iubitoare. Toată viața ei a fost implicată în ajutorarea copiilor nevoiași din întreaga lume, și eu sunt unul dintre ei. Am fost unul dintre mulți copii abandonați din România și ea a decis să ne ajute prin organizația sa Romanian Angel Appeal. Mama mea a întâlnit-o și a lucrat ca profesor Portage în toate proiectele. Olivia Harrison și-a început munca în România, renovând clădirile unde locuiau copiii abandonați și îmbunătățind condițiile lor de viață. Apoi a realizat că copiii aveau nevoie și de educație și a pregătit educatori. Implicarea ei următoare a fost cu copiii HIV, oferind medicația adecvată pentru clinicile de zi, educatori pentru copiii abandonați cu HIV din spitale și o unitate mobilă pentru cei care trăiesc cu familiile lor."

Reflecții asupra Impactului Proiectului

George Harrison:
"Este trist că cineva trăiește în astfel de condiții, dar mai ales când sunt copii, pentru că este datoria noastră, cu adevărat, să avem grijă de noua generație."

Olivia Harrison:
"Cu adevărat, este un fel de responsabilitate colectivă, simt. Ei sunt copii - nu sunt copiii noștri, dar sunt copiii noștri într-un fel. Dacă ești părinte - sau chiar dacă nu ești părinte - cred că există o responsabilitate, așa cum a spus George, față de această generație. Indiferent dacă sunt români, sau englezi, orice naționalitate."

Continuarea Moștenirii

Romanian Angel Appeal continuă să aibă un impact, fiind adoptat ca program de către guvernul român, continuându-și misiunea de a ajuta copiii nevoiași. Angajamentul Oliviei Harrison și eforturile celor implicați au lăsat o moștenire durabilă în sprijinul continuu pentru copiii români.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel